Наразі немає необхідності запрошувати Україну до НАТО – Шольц

Читать на русском
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Україна не може стати членом НАТО, поки триває війна, і закликав до обережних дій задля уникнення прямого конфлікту з рф.
Фото: Bundesregierung\Kugler

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що наразі немає потреби в ухваленні нового рішення щодо запрошення України до НАТО.

Про це він заявив під час виступу на телепередачі «maybrit illner» на ZDF.

Який шлях до членства в НАТО Україна пройшла після подання заявки на прискорений вступУкраїна чекає на запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Який шлях до членства було пройдено після подачі заявки на прискорений вступ – на інфографіці.

Шольц нагадав, що вже були прийняті відповідні рішення під час самітів у Вашингтоні та Вільнюсі, які визначили перспективу для України, але подальші кроки не є актуальними на поточний момент.

Канцлер Німеччини наголосив, що країна, яка перебуває у стані війни, не може стати членом альянсу, оскільки запрошення до НАТО зазвичай швидко веде до членства, що могло б призвести до прямого конфлікту з росією. Він підкреслив важливість підтримки України, але водночас наголосив на необхідності уникнути прямого військового зіткнення між НАТО та рф.

«Країна, яка воює, не може стати членом НАТО. Це всі знають, у цьому немає суперечок. А в НАТО запрошення зазвичай пов’язують зі швидким вступом. Це те, що я чітко розумію, і я не зміню своєї позиції», — пояснив Шольц.

Крім того, канцлер висловився проти постачання Україні німецьких ракет Taurus, вважаючи це неправильним рішенням, яке може сприяти ескалації конфлікту.

Нагадаємо, видання Politico з посиланням на джерела у Вашингтоні та НАТО повідомило, що сім країн НАТО гальмують запрошення України до Альянсу. Зокрема Німеччина та США нібито є одними з найбільших держав, які не хочуть запрошувати Україну до НАТО.

Згодом речник Зеленського Сергій Никифоров спростував цю інформацію, заявивши, що такі чутки розпускають з певною метою.

Також як стало відомо з опитувань, понад 80% українців проголосували б за вступ України до ЄС та НАТО, якби ці питання виносились на референдум.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: