Мобільним операторам все ще не вдалося виконати вимоги щодо забезпечення роботи без світла – деталі

Читать на русском
Мобільним операторам ще не вдалося виконати вимогу регулятора щодо забезпечення автономної роботи 60 відсотків базових станцій протягом 10 годин.
zoda.gov.ua

Мобільним операторам «Київстар», Vodafone та lifecell все ще не вдалося виконати вимоги щодо забезпечення автономної роботи 60% базових станцій протягом 10 годин поспіль. Дедлайн був 1 жовтня.

Про це йдеться у статті РБК-Україна.

«Київстар»

Станом на вересень на базових станціях «Київстару» встановлено 126 тисяч нових акумуляторів, які забезпечують роботу до 4 годин без зовнішнього живлення. Роботу ключових об'єктів мережі у разі відсутності електроенергії підтримують 2,3 тисячі генераторів.

Відключення світла: як посилили вимоги до роботи мобільних операторів та інтернет-провайдерівВ Україні посилили вимоги до мобільних операторів та інтернет-провайдерів. Як вони повинні працювати при відключеннях світла - на інфографіці.

«Всі критично важливі об'єкти забезпечені генераторами для отримання зв'язку протягом як мінімум трьох діб у випадках повномасштабних блекаутів», – запевнили в компанії.

До кінця року оператор планує закупити понад 61 тисячу акумуляторів для базових станцій та 848 промислових генераторів. Восени планують забезпечити 23-25% мережі можливістю роботи від генераторів.

Наразі 60% мережі має чотиригодинне резервне живлення, 40% – від 2 до 4 годин. У компанії ще працюють над забезпеченням роботи протягом 6 годин.

«На жаль, відключення світла можуть мати непрогнозований характер як за кількістю відключень протягом доби, так і за тривалістю. Тому акумулятори не встигають заряджатись. І з такими графіками відключення оператори електронних комунікацій та провайдери фіксованого Інтернету не завжди можуть забезпечувати безперебійну роботу мережі, попри всі докладені зусилля», – сказали в компанії.

Vodafone

Цей мобільний оператор має 51 тисячу акумуляторних батарей, спеціально пристосованих до важких умов експлуатації при частих і тривалих відключеннях. Вони забезпечують 4-6 годин автономності.

Додатково законтрактовано – у процесі доставки чи монтажу – ще близько 54 тисяч акумуляторних батарей.

«Компанія закуповує додаткові стаціонарні та мобільні генератори, і навіть використовує альтернативні джерела енергії. Так, не зважаючи на активні військові дії, компанія побудувала та ввела в експлуатацію три сонячні електростанції», – розповіли в компанії.

Lifecell

65% мережі компанії забезпечено автономним живленням (батареї та генератори) для стабільної роботи протягом 4-6 годин за відсутності електропостачання. 100% магістральної мережі готово до відключень електрики: автономність ядра та основних вузлів забезпечується мінімум на 72 години роботи.

У компанії прогнозують, що за наявних умов та у разі подальших сприятливих обставин реалістичним виглядає виконання вимог щодо забезпечення роботи мережі до 10 години поспіль без електропостачання – до кінця 2025 року.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, який прибуток отримували основні мобільні оператори до та під час повномасштабної війни.

З інфографіки можна дізнатись, як українці змінювали операторів мобільного зв'язку під час війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: