Керівник української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко повідомив, що інфляція борщового набору за рік виявилася в сім разів вище офіційної.
Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці, передає Слово і Діло.
За його словами, для порівняння було узято найпростіший рецепт традиційної української першої страви, якого вистачить на 10 великих тарілок: свинина – 600 гр, картопля та буряк – по 500 гр, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр, вода – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200 гр, а також головка часнику вагою 50г.
Він вказав, що пісний борщ готувався за таким же рецептом, але без м’яса та сметани та зазначив, що у вартість борщ не включили воду та спеції, осікільки вони практично не впливають на динаміку ціни.
Інші ж інгрідієнти пораховані за середніми цінами в країні, згідно офіційних даних.
За його словами, за рік вартість борщу з м’ясом зросла на 16 %, або на 14,9 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 104,8 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 89,9грн.
Експерт нагадав, що на початку цього року тарілка борщу коштувала 10,5 грн.
Далі експерт наводить дані та розрахунки:
Свинина – 600 гр. У січні 2018 року – 66 грн, у січні 2019 року – 70грн. Зростання за рік на 6%.
Картопля – 500 гр. Січень 2018 року – 3,2 грн, за рік – 4,7 грн. Картопля подорожчала на 47%. Буряк – 500 гр. Початок минулого року – 3,5 грн, січень 2019 р – 6,2 грн. Ціна зросла на 77%.
Капуста – 300 гр. У 2018 р – 1,5 грн, у 2019 р – 3,4 грн. Вартість зросла більше ніж у два рази. Морква – 200 гр. На початку 2018 року – 1,4 грн, у січні 2019 р – 2,5 грн. Зростання на 78%.
Цибуля – 200 гр. 2018 р – 1,1 грн, 2019 р – 3,7 грн. Зростання за рік відбулось більше ніж в три рази. Часник – 50 гр. Січень 2018 р – 3 грн, у 2019 р – 2,8 грн. Вартість зменшилась на 5%.
Сметана – 200 гр. У січні 2018 р її можна було придбати за 10,2 грн, а на початку цього року за 11,5 грн. Вона подорожчала на 13%, або ж на 1,3 грн.
«За рік вартість пісного борщу зросла на 70%, або ж на 9,6 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 23,3 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 13,7 грн», - констатував Олексій Дорошенко.
Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, на скільки за рік подорожчали продукти.
Як легшала каструля борщу за останні чотири роки, - за посиланням.
Нагадаємо, «Слово і Діло» вивело індекс голубців. Ми проаналізували, як протягом останніх чотирьох років дорожчала шестилітрова каструля цієї страви.
Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA