Ізраїльські чиновники побоюються, що МКС готує ордери на арешт через війну в Газі – NYT

Ізраїльські чиновники вважають, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі готується видати ордери на арешт високопосадовців за звинуваченнями, пов'язаними з війною з ХАМАС.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на слова п'яти ізраїльських та іноземних чиновників.

Співрозмовники також вважають, що суд розглядає ордери на арешт лідерів ХАМАС.

За їхніми словами, якщо МКС продовжить свою роботу, ізраїльських чиновників потенційно можуть звинуватити у перешкоджанні доставці гуманітарної допомоги до Сектору Гази та в надмірно жорсткій відповіді на напад на Ізраїль, скоєний бойовиками ХАМАС 7 жовтня.

На думку ізраїльських чиновників, серед тих, на кого може бути виданий ордер на арешт, може бути прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу.

Ізраїльські та іноземні офіційні особи заявили, що не знають, на якій стадії перебуває процес у Міжнародному кримінальному суді.

Офіс Нетаньягу не став коментувати ситуацію, але в п'ятницю прем'єр-міністр заявив у соціальних мережах, що будь-яке втручання МКС «створить небезпечний прецедент, який загрожує солдатам та чиновникам усіх демократичних країн, які борються із жорстоким тероризмом та безглуздою агресією».

Нагадаємо, у січні Верховний суд ООН зобов'язав Ізраїль вжити всіх заходів, щоб запобігти геноциду в Секторі Гази.

19 лютого Міжнародний Суд ООН у Гаазі розпочав слухання щодо правових наслідків дій Ізраїлю на палестинських територіях.

На інфографіці «Слово і діло» – кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні суди.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО