ДБР повідомило про викриття масштабної системи тортур у колоніях: оголошено перші підозри

Правоохоронці викрили численні факти тортур ув'язнених у низці регіонів України. Наразі повідомлено про підозру чотирьом посадовим особам «Божківської виправної колонії (№16)» у Полтавській області.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

За даними слідства, майже всі, хто потрапляв до колонії, зазнавали знущань та побиття. Новоприбулим погрожували та били їх доти, доки не ламали волю і змушували беззастережно виконувати будь-які вказівки. Перевіряють інформацію навіть про факти смерті від побоїв.

«Установлено, зокрема, що з моменту прибуття до колонії кожен із засуджених проходив жорстку процедуру приймання, під час якої новоприбулих засуджених змушували прибирати підлогу, знімаючи вказаний процес на відеокамеру. У разі відмови до нього застосовувалися тортури: били руками, ногами, гумовими кийками, палицями у різні частини тіла, викручували руки тощо. Серед іншого, наприклад задокументовано факт нанесення понад 200 ударів одному із засуджених», – розповіли ДБР.

У слідства є відео, справжність яких підтвердила експертиза, де зафіксовано момент завдання тяжких тілесних ушкоджень одному з новоприбулих в'язнів Божківської виправної колонії.

Чотирьом посадовим особам установи повідомлено про підозру в частині другій статті 127 (тортури) КК України. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У ДБР додали, що збирають докази причетності інших посадових осіб колонії, зокрема керівного складу.

Крім того, проводяться слідчі дії в офісі Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань ДКВС та керівника цієї установи. Перевіряються, зокрема, підстави отримання у приватну власність майна, яке значно перевищує його офіційні доходи.

Нагадаємо, у травні 2019 року сталися заворушення у Південній виправній колонії загального режиму №51. Їхньою причиною стали погані умови тримання ув'язнених. ДБР розслідувало службову недбалість працівників через бунт у колонії.

Крім того, ДБР розслідувало можливі факти зловживань посадовими особами Бердянської виправної колонії №77.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО