Прямих переговорів із рф не буде – Офіс президента

Прямі переговори України з країною-агресором на саміті у Швейцарії не обговорюватимуться.

Про це сказав заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква під час брифінгу на Саміті миру.

«Прямих переговорів з росією не буде. Це не той формат, про який буде розмова на цьому саміті. Цей саміт для того, щоб розпочати процес миру, тому він і називається інаугураційний, початковий. Тут присутні країни, які готові предметно говорити і діяти», – сказав Жовква.

Представник ОПУ нагадав, що на саміті представлені країни усіх континентів.

«Але зрозуміло, що цей саміт стане початком. Ми зосередилися на трьох позиціях (ядерна, продовольча безпека, а також повернення військовополонених та депортованих), бо саме вони найбільше об’єднують учасників», – сказав він.

Згідно зі словами Жовкви, більша частина світу демонструє, що не хоче чути про ультиматуми Кремля.

«Серед країн-учасників 65 – президентів і прем’єрів країн, решта – на рівні міністрів і декілька країн на рівні спеціальних представників. Більша половина країн світу – учасниць ООН (101 із 193) не хочу чути ніяких ультиматумів, будь-які російські вимоги, а хоче дійсно робити, щоб цей мир прийшов в Україну», – пояснив представник Офісу президента.

Нагадаємо, у швейцарському Бюргенштоці розпочалося перше пленарне засідання Глобального саміту миру. Зі вступними промовами його розпочали президент України Володимир Зеленський та голова Швейцарії Віола Амхерд. Зокрема, за словами Зеленського, на заході розглянуть три ключові пункти формули миру, які підтримують всі учасники саміту.

Також стало відомо, що на Саміт миру допустили російських пропагандистів та опозиційні ЗМІ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО