Мелоні пояснила, чому країни ЄС не фінансуватимуть кредит Україні розміром 50 млрд доларів

Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні заявила, що кредит Україні розміром 50 мільярдів доларів, для гарантій якого залучать прибутки від заморожених російських активів, не буде фінансуватися країнами Європейського Союзу.

Про це вона заявила на пресконференції за підсумками Саміту G7.

Мелоні зазначила, що кошти будуть надані США, Канадою, Великою Британією та можливо Японією.

«Зараз європейські країни не втручаються, тому що всі активи мобілізовані в Європі. Європа вже робить свій внесок, ухвалюючи механізм гарантій», – сказала очільниця уряду Італії журналістам.

Також вона додала, що питання позики має у майбутньому розглядатись Європейською Радою, а технічне врегулювання має відбутись через міністрів фінансів ЄС.

Відповідаючи на запитання про ризик розморожування російських активів для механізму такого кредиту, прем'єрка Італії наголосила, що оскільки їх заморожено через санкції, а санкції пов'язані з агресією проти України, то, на її думку, активи буде розморожено тільки в разі мирного процесу.

«Але я вважаю, що в разі мирного процесу нам також доведеться домовлятися про те, хто платитиме за збитки, завдані Україні», – зазначила Мелоні.

Нагадаємо, 13 червня під час саміту лідери G7 схвалили виділення Україні кредиту на 50 млрд доларів під заставу заморожених російських активів.

Як відомо, рішення про передачу Україні прибутку від російських активів Єврокомісія ухвалила у травні. Очікується, що перші 1,5 млрд євро доходів від заморожених російських активів буде переведено на рахунки України вже в липні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО