Орбан заявив про намір відкрити в Угорщині першу українську школу

Уряд Угорщини планує відкрити на території країни першу україномовну школу.

Про це стало відомо під час спільної пресконференції президента України Володимира Зеленського та угорського прем'єра Віктора Орбана у Києві.

Зеленський зазначив, що це питання активно обговорювалося під час сьогоднішніх перемовин.

«Ми обговорили відкриття української школи в Угорщині – першої такої школи. Пан прем'єр-міністр запевнив мене у підтримці цього проєкту», – сказав він.

Орбан заявив, що повністю усвідомлює необхідність такої школи, оскільки після повномасштабного вторгнення рф до країни приїхала велика кількість українських біженців з дітьми.

«Ми не просто розуміємо цю потребу. Фінансування цієї школи Угорщина візьме на себе. Надалі буде відкрито стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, щоб українці відчували себе в Угорщині як удома», – зазначив прем'єр Угорщини.

Він додав, що зараз українські діти навчаються в різних школах по всій території країни, і ця система «працює непогано». При цьому Угорщина розуміє значення створення окремої школи з навчанням українською мовою.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Україна погодилася виконати всі вимоги Угорщини щодо прав національних меншин у рамках старту переговорів щодо вступу до ЄС.

За підсумками переговорів Зеленського та Орбана у Києві також стало відомо, що Україна та Угорщина можуть підписати новий договір про двосторонні відносини.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО