Орбан обіцяв не блокувати рішення НАТО щодо України

Читать на русском
Єнс Столтенберг і Віктор Орбан домовилися, що Угорщина не блокуватиме рішення НАТО щодо допомоги Україні. Але не братиме участі в підтримці.
Фото: AP

Угорщина погодилася не блокувати рішення НАТО щодо допомоги Україні. Однак Будапешт не братиме участі у наданні підтримки.

Про це на спільній пресконференції заявили генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг та прем'єр країни Віктор Орбан.

Глава МЗС Угорщини назвав «божевільним» план зі створення у НАТО фонду для України на 100 млрд євроВлада Угорщини не братиме участі у створенні довгострокового плану надання допомоги Україні в рамках НАТО.

Столтенберг прогнозує, що на саміті НАТО в липні союзники домовляться про нову систему надання Україні більш передбачуваної та довгострокової допомоги у сфері безпеки та військової підготовки.

«Угорщина не братиме участі в цих зусиллях НАТО, і я приймаю цю позицію», – цитує генсека AP.

Він додав, що разом із Орбаном погодив «умови неучасті Угорщини у підтримці України». Як це працюватиме, він не уточнив.

«Водночас прем'єр-міністр запевнив мене, що Угорщина не протидіятиме цим зусиллям, дозволяючи іншим союзникам рухатися вперед, і він підтвердив, що Угорщина продовжить виконувати свої зобов'язання перед НАТО в повному обсязі», – додав Столтенберг.

Орбан підтвердив, що Угорщина не хоче блокувати спільні рішення НАТО: «Угорщина чітко дала зрозуміти на сьогоднішній зустрічі, що вона не хоче блокувати рішення в НАТО, які, хоч і відрізняються від розумних рішень, що випливають із нашої інтерпретації ситуації, є рішеннями, що поділяються та підтримуються іншими державами-членами».

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Єнс Столтенберг відмовляється від планів створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні у розмірі 100 мільярдів.

Водночас він заявив, що Альянс готовий і надалі щороку вкладати 40 млрд євро у військову підтримку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: