НАТО планує створити посаду спеціального представника в Україні

Читать на русском
Спецпредставник координуватиме підтримку України від НАТО, включно з потоками військової допомоги з різних західних країн.
Фото: mil.in.ua

У Північноатлантичному Альянсі (НАТО) обговорюють створення посади спеціального представника в Україні.

Про це пише американський журнал Foreign Policy.

Який шлях до членства в НАТО Україна пройшла після подання заявки на прискорений вступУкраїна чекає на запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Який шлях до членства було пройдено після подачі заявки на прискорений вступ – на інфографіці.

Зазначається, що такий представник знаходитиметься у Києві, оскільки НАТО планує збільшити свої довгострокові зобов’язання перед Україною на тлі війни з росією.

«Ідею ще обговорюють, але у разі ухвалення вона має бути оприлюднена на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні», - йдеться у публікації.

Завданням нового представника буде координація підтримки України від Альянсу, включно з потоками військової допомоги з різних західних країн.

«Ми шукаємо шляхи інституціоналізації частини двосторонньої підтримки, яка надходить до України, і введення її в НАТО, щоб забезпечити більшу узгодженість цієї допомоги та адекватний розподіл тягаря між Альянсом у нашій колективній підтримці України», - заявила посол США в НАТО Джуліанна Сміт.

Зауважимо, запропонований крок обговорюється на тлі дебатів між країнами-членами НАТО про те, чи слід розгортати власні війська на території України. Деякі західні чиновники схвалюють створення посади посланника, який контролюватиме поставки зброї.

Водночас низка країн Альянсу виступає проти цієї ідеї. На їх думку, створення такої посади в Києві нагадує «втішний приз» у той час як Україна чекає на повноцінне членство у блоці.

Нагадаємо, НАТО має намір розширити співпрацю з Україною у сфері оборонних технологій і надавати більше розвідданих.

Також повідомлялося, що НАТО на липневому саміті надасть Україні безпековий пакет, який слугуватиме «мостом» до членства.

У той же час низка союзників України скептично оцінює перспективу вступу України до блоку найближчим часом, радячи зосередитись на поточних викликах.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: