«Ми над цим працюємо»: Столтенберг пояснив, чому Україну поки що не можуть прийняти в НАТО

Читать на русском
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, перебуваючи в Києві, пояснив, чому Україна ще не стала членом Альянсу.
фото ОПУ

Україна стане членом Альянсу, але для цього потрібна згода всіх країн-членів. Її поки що немає. Проте НАТО працює над цією ситуацією.

Про це заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг на другий день свого візиту до Києва.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Зокрема, сьогодні він та Володимир Зеленський відвідали офіцерів, які проходять навчання за стандартами НАТО.

Один із них поставив питання щодо членства України.

«Усі союзники заявили, що Україна буде членом НАТО. І нам треба рухатись до цієї мети. Працювати багато, щоб ви були повністю взаємосумісні, відповідали всім натівським стандартам. Щоб колись буде політичне рішення, ви могли це зробити», - сказав Столтенберг.

Як заявив генсек НАТО, проблема полягає в тому, що коли є запрошення держави стати членом договору, необхідно не просто більшість з 32 союзників, а щоб усі союзники погодилися на це рішення.

«І на даний момент ми не досягли такої згоди. У цьому полягає реальність. Але ми працюємо над цим», – пояснив він.

Президент Володимир Зеленський у свою чергу висловив думку, що Україна буде в НАТО лише тоді, коли переможе.

«Я не вважаю, що під час війни нас візьмуть до НАТО. Це для когось ризик, у когось просто є скепсис… Питання вступу до НАТО – питання більшості, політичне питання. А для цього потрібна перемога», – сказав він.

Президент додав, що однією з причин війни, яка триває зараз, є те, що Україна до цього не була в Альянсі. Зі свого боку рф роками намагалася впливати на це.

Нагадаємо, 29 квітня генсек НАТО Столтенберг прибув із неоголошеним візитом до Києва. Вчора Столтенберг заявив, що не очікує домовленості щодо членства України в Альянсі на липневому саміті.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: