Столтенберг відмовився від плану створити фонд для України на 100 млрд доларів – Bloomberg

Читать на русском
Через відсутність згоди всередині Альянсу Столтенберг відмовляється від планів створення фонду військової допомоги Україні протягом п'яти років на суму 100 млрд доларів.
Фото: Getty Images

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відмовляється від планів зі створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні після того, як зіткнувся зі спротивом з боку членів Альянсу.

Про це пише Bloomberg.

За словами осіб, ознайомлених із цим питанням, натомість генсек закликає країни зберегти свої поточні внески.

Згідно з новою пропозицією, союзники зобов’яжуться витрачати щонайменше 43 млрд доларів на рік на на летальну і нелетальну допомогу Україні. Її міністри оборони НАТО можуть підтримати наступного тижня, коли зберуться в Брюсселі, зазначають джерела агентства.

НАТО на липневому саміті надасть Україні безпековий пакет, який слугуватиме «мостом» до членства – посол СШАНАТО під час саміту у Вашингтоні запропонує Україні пакет заходів безпеки, які слугуватимуть мостом до членства в Альянсі.

За словами співрозмовників агентства, які попросили не називати їхніх імен під час приватних обговорень, це відповідало б середньорічним розмірам внесків із моменту російського вторгнення 2022 року.

Вклад кожної країни залежатиме від ВВП. Очікується, що США будуть вносити приблизно половину цієї суми.

«Хоча новий план не потребуватиме додаткових коштів, НАТО сподівається, що він забезпечить Києву більшу передбачуваність щодо рівня підтримки найближчими роками.

Союзники були вражені після того, як Конгрес США кілька місяців чекав на схвалення нового раунду допомоги, а також стурбовані тим, що можливе переобрання Дональда Трампа в листопаді може вплинути на фінансування України», – йдеться у матеріалі.

Цю пропозицію, як пише Bloomberg, підтримують майже всі союзники, хоча Угорщина залишається найбільш складним питанням.

Джерела видання також кажуть, що Туреччина висловила власне занепокоєння щодо інших частин пакету для України, який має бути узгоджений лідерами у Вашингтоні.

НАТО також пропонує взяти на себе оперативні обов'язки очолюваної США Контактної групи з оборони України, яка координує постачання зброї в Україну приблизно 50 країнами. Під керівництвом верховного головнокомандувача НАТО такий крок міг би захистити структуру від будь-яких політичних змін, які можуть відбутися після виборів у США.

Зазначається, що Туреччина закликала проявляти обережність, щоб будь-яка координація військової допомоги не створювала враження більш активної участі союзників у війні.

Нагадаємо, навесні генсек НАТО Єнс Столтенберг запропонував створити для України фонд допомоги на суму 100 млрд доларів протягом пʼяти років. Пропозиція потребувала схвалення 32-х членів Альянсу.

Також повідомлялося, що союзники по НАТО вимагали від генсека більше ясності щодо його плану про створення фонду для фінансування України на суму 100 мільярдів євро.

А глава МЗС Угорщини назвав «божевільним» план зі створення у НАТО такого фонду для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: