Не Угорщина: Зеленський відповів, хто міг би стати посередником у переговорах з рф

Угорщина не може виконувати ролі посередника між Україною та росією, оскільки ця країна не має реального впливу на Кремль.

Таку думку висловив президент Володимир Зеленський на пресконференції з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Варшаві.

За його словами, посередниками можуть бути лише держави та союзи із сильною економікою та великими військовими можливостями.

«У тебе має бути економіка, що впливає на росію, або дуже потужна армія, яку боїться путін, яка сильніша за російську. Чи багато таких країн у світі? Небагато. Я думаю, Сполучені Штати – така країна, Китай та Євросоюз. Не якась одна країна ЄС, а весь Євросоюз. Це справді може бути посередницька місія», – сказав Зеленський.

Президент також заявив, що не знав про плани прем’єра Угорщини Віктора Орбана зустрітися з путіним після візиту до Києва, і назвав таке рішення «незалежним вибором».

«І навіть якщо він (путін – ред.) зустрічається з представником тієї чи іншої держави, це не означає, що хоче завершити війну. Він хоче продемонструвати якісь кроки, але за цією демонстрацією у нього завжди йде кривава демонстрація, як сьогодні вранці в Україні», – додав він.

Нагадаємо, днями угорський прем'єр уперше за час повномасштабної війни (і взагалі вперше за 12 років) приїхав до України. У ході візиту він запропонував президенту Володимиру Зеленському розглянути питання щодо припинення вогню. Той відповів, що Україна не може просто погодитися на припинення вогню, оскільки не довіряє путіну.

Згодом Орбан вирушив до Москви. Міністерство закордонних справ України виступило з офіційною заявою із цього приводу, заявивши, що візит не погоджувався з українською стороною.

За словами самого Орбана, його цікавила думка путіна щодо мирних ініціатив, які є зараз.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО