Україна підписала безпекову угоду з Польщею: що передбачає документ

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали у Варшаві двосторонню угоду у сфері безпеки.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента України.

Документ передбачає зобов'язання польської сторони продовжувати підтримувати Україну протягом наступних десяти років. Крім того, там йдеться про надання Україні ще кількох пакетів військової допомоги.

Згідно з договором, сторони розглянуть можливість перехоплення ракет та дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі.

Польський уряд також розгляне можливість передачі Україні однієї додаткової ескадрильї літаків МіГ-29, що складається не менше ніж з 14 винищувачів.

Учасники також продовжать співпрацю щодо підготовки особового складу Сил безпеки та оборони України на території Польщі. Приєднатися до процесу зможуть громадяни України, які тимчасово проживають у Польщі та інших державах.

Крім того, документ містить пункти щодо посилення співробітництва у сфері оборонної промисловості. Йдеться, зокрема, про розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні.

Окремі блоки угоди стосуються відновлення України, модернізації прикордонної інфраструктури, розвитку транзитного потенціалу та розширення співробітництва у сферах кібербезпеки, розвідки та боротьби з тероризмом.

Нагадаємо, 27 червня Україна підписала ще дві угоди про безпеку на полях Саміту ЄС у Брюсселі – з Литвою та Естонією. Того ж дня Зеленський та керівники ключових інститутів Євросоюзу підписали угоду у сфері безпеки між Україною та ЄС.

Раніше повідомлялося, що Україна готує угоду щодо безпеки зі ще однією країною НАТО.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО