ЄС та Зеленський підпишуть пакт про безпеку України – Reuters

Читать на русском
У четвер, 27 червня, очікується підписання пакту про безпеку України з ЄС. Згідно з документом Євросоюз зобов'язуватиметься допомагати Україні в дев’яти сферах протягом кількох років.
Фото: Президент України

Очікується, що в четвер, 27 червня, Європейський Союз підпише пакт про безпеку з президентом України Володимиром Зеленським, який зобов’язує продовжувати поставляти Києву зброю, військову підготовку та іншу допомогу протягом наступних років.

Про це стало відомо з проєкту, з яким ознайомилося Reuters.

Безпекові угоди: з якими країнами підписано та яку військову допомогу отримає УкраїнаЗ якими країнами Україна підписала двосторонні безпекові угоди та який розмір військової допомоги отримає – на інфографіці.

В угоді буде викладено зобов’язання ЄС допомагати Україні в дев’яти сферах політики безпеки та оборони, включаючи постачання зброї, військову підготовку, співпрацю в оборонній промисловості та розмінування.

Очікується, що Зеленський підпише угоду на саміті лідерів ЄС у Брюсселі. Про його візит офіційно не повідомлялося, але дипломати сказали, що очікується, що він буде присутній. Пакт має на меті доповнити подібні угоди, підписані між Україною та її союзниками, оскільки вона продовжує захист від вторгнення росії.

У разі «майбутньої агресії» в документі йдеться, що ЄС і Україна мають намір протягом 24 годин провести консультації щодо потреб Києва та «швидко визначити» наступні кроки відповідно до зобов’язань.

Офіційні особи кажуть, що такі угоди не є тим самим, що і пакт про взаємну оборону між країнами НАТО, але є зобов’язаннями надати Україні зброю та іншу допомогу для зміцнення її власної безпеки та стримування будь-якого майбутнього вторгнення.

У проекті документа ЄС йдеться, що його зобов’язання залишатимуться в силі, «під час просування Україною свого європейського шляху» та будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років.

У ньому не вказано вартість чи кількість майбутньої допомоги. У ньому лише зазначається, що ЄС погодився надати цьогоріч 5 мільярдів євро (5,34 мільярда доларів) до фонду військової допомоги Україні.

«Подальші порівняльні щорічні підвищення можна передбачити до 2027 року», — йдеться в документі.

Нагадаємо, що у вівторок, 25 червня, Рада Європейського Союзу підтримала фінальний проєкт угоди у сфері безпеки з Україною. Деталі угоди не розкривають.

Того ж дня Рада ЄС офіційно схвалила пропозицію Європейської комісії продовжити дію механізму тимчасового захисту для більше ніж 4 мільйонів українців, які рятуються від війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: