Україна підписала безпекову угоду з Євросоюзом (оновлено)

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський та керівники ключових інститутів Євросоюзу підписали угоду у сфері безпеки між Україною та ЄС.
Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський та керівники ключових інститутів Євросоюзу підписали угоду у сфері безпеки між Україною та ЄС.

Про це повідомляє Суспільне.

Безпекові угоди: з якими країнами підписано та яку військову допомогу отримає УкраїнаЗ якими країнами Україна підписала двосторонні безпекові угоди та який розмір військової допомоги отримає – на інфографіці.

Підписантами від Євросоюзу стали голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент Європейської ради Шарль Мішель.

Угода складається з двох розділів та передбачає подальшу підтримку України у сфері безпеки та оборони, а також виділення фінансової допомоги нашій країні.

Доповнено:

В офісі президента України розкрили деталі угоди. Вказано, що сторони підтвердили готовність посилювати санкції проти рф, а також співпрацювати у протидії гібридним та кіберзагрозам та забезпеченні вільного судноплавства в Чорному та Азовському морях.

Крім того, документ передбачає відкриття у Києві Офісу оборонних інновацій ЄС та співробітництво у сфері оборонних індустрій.

«Уперше в документі, підписаному ЄС із третьою країною, передбачений відповідний консультаційний механізм у разі можливої майбутньої агресії (протягом 24 годин)», – зазначили в ОП.

Зі свого боку Україна зобов'язується:

  • продовжити реалізацію реформ, зокрема відповідно до свого шляху до Європейського Союзу, а також у сфері безпеки, розвідки та оборони;
  • посилити заходи прозорості та підзвітності щодо отриманої допомоги;
  • зробити позитивний внесок у безпеку Європейського Союзу та його держав-членів, зокрема шляхом обміну інформацією.

На сьогоднішній день Україна уклала вже 18 угод про безпеку.

Також повідомлялося, що влада провела фінальний раунд переговорів щодо підписання двосторонньої угоди про безпеку з Польщею.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: