Марченко пояснив, чому Кабмін пропонує підвищити військовий збір, а не ПДВ

Збільшення ставки податку на додану вартість торкнулося би всіх громадян України, оскільки призвело б до подорожчання всіх груп товарів, особливо першої необхідності.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

Марченко підтвердив, що в уряді обговорювали можливість підвищення ПДВ: «З приводу ПДВ була довга дискусія. ПДВ платять всі. І збільшення ставки автоматично вплинуло би на вартість товарів, які реалізуються. Дійсно, це був один з варіантів, який ми обговорювали».

«Ключовий негатив – це зростання цін на всі групи товарів, особливо на товари першої необхідності. Зараз ми пропонуємо формат, за якого податки не зростуть для незахищених категорій громадян. Тоді як зростання ставки ПДВ стосуватиметься всіх громадяни України. Умовно кажучи, навіть діти та пенсіонери купують та споживають продукти харчування. Зараз наші заходи не будуть стосуватися безпосередньо пенсіонерів, а це 10,2 мільйонів громадян», – пояснив міністр.

Водночас розширення бази оподаткування військовим збором Марченко вважає правильним кроком – «щоб кожен працюючий громадянин України мав можливість зробити свій внесок у підтримку Збройних сил».

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, підвищення яких податків пропонує Кабмін.

У Міністерстві фінансів зазначили, що це «найбільш м’який варіант» фінансування оборонних потреб серед усіх можливих.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО