Ордер на арешт видали ще у березні: ЗМІ розкрили деталі справи, через яку Дурова затримали у Франції

Ордери на арешт генерального директора Telegram Павла Дурова та його брата-співзасновника Миколи були видані французькою владою ще у березні.

Про це повідомляє Politico із посиланням на свої джерела.

За даними журналістів, розслідування щодо Дурових розпочалося ще задовго до офіційного арешту Павла, а ордери було видано 25 березня. Воно пов'язане із відмовою Telegram співпрацювати з французькою владою у справі про сексуальне насильство над дітьми.

Відомо, що кілька місяців поліція запросила Telegram дані для ідентифікації користувача Telegram, який обговорював спокусу неповнолітніх дівчаток і відправку «власноручно виготовленої дитячої порнографії». Також підозрюваний у листуванні зі слідчими повідомив, що зґвалтував маленьку дитину.

При цьому Telegram проігнорував запит французької влади щодо встановлення особи підозрюваного.

Після цього Франція видала ордери на арешт Павла та Миколи за звинуваченнями, які включають «співучасть у зберіганні, розповсюдженні, пропозиції чи наданні порнографічних зображень неповнолітніх у складі організованої групи».

У документах поліції також згадується використання платформи «численними злочинними групами» і наголошується на «практично неіснуючій співпраці Telegram» з французькою та європейською владою в інших випадках.

Водночас прокуратура відмовилася коментувати ордери на арешт обох братів Дурових. «На даному етапі єдиною особою, яку допитали у цій справі, є Павло Дуров», – додали у відомстві. Зазначається, що місцезнаходження Миколи Дурова невідоме.

Нагадаємо, Дурова було затримано в суботу, 24 серпня, у паризькому аеропорту Ле Бурже. Пізніше стало відомо, що прокуратура Парижа вважає бізнесмена причетним до скоєння одразу 12 злочинів.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що арешт Павла Дурова – це не політичне рішення. А президент України Володимир Зеленський відповів, чи вплине затримання Дурова на роботу Telegram в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО