Забруднення річки Десна: вода скоро може досягнути Київщини

Забруднення в Десні наразі накопичилося у Чернігові, але течія води дійде до території Київської області вже до кінця тижня.

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 10 вересня.

Повідомляється, що за оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру забруднена вода орієнтовно може досягти Київщини 14-16 вересня.

«Усі служби працюють над тим, аби ситуація стабілізувалася. Зокрема, Міндовкілля співпрацює з ПрАТ «АК «Київводоканал» щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів», – сказано у повідомленні.

У Мінприроди зазначають, що якщо якість води погіршиться, Київводоканал готовий негайно відкоригувати технологічні процеси, щоб показники якості питної води відповідали вимогам санітарних норм. Але на сьогоднішній день таких ризиків немає, запевнили у відомстві.

За результатами лабораторних досліджень, відібраних з річки Десна від гирла річки Сейм до Чернігова, встановлено підвищений вміст азоту, заліза, марганцю та дефіциту кисню. За інформацією Держводагентства, перевищення по марганцю є типовим для цієї пори року.

До впадання в Десну забруднення просувалося річкою Сейм суцільною масою темної води. Після потрапляння в Десну 27 серпня вода почала розріджуватися та фрагментуватись.

Загалом на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 тонни загиблої риби.

Нагадаємо, вода в Десні потемніла, місцями фіксується масовий мор риби. Забруднення вже дійшло до Чернігова.

Нещодавно у КМДА повідомляли, що якість води у столиці в нормі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО