Євросоюз готує альтернативний план фінансової допомоги Україні без участі США – FT

Європейський союз готується до кінця року надати Україні до 40 млрд євро нових кредитів, незалежно від участі США.

Про це з посиланням на три джерела повідомляє Financial Times.

Співрозмовники газети повідомили, що односторонні дії здійснюються на тлі занепокоєння Брюсселя тим, що Угорщина завадить блоку надати гарантії, необхідні США для участі у схемі заморожування активів.

Залучення коштів у вигляді кредитів вимагатиме лише підтримки більшості ЄС, а не одностайності, що позбавить Угорщину права вето.

Остаточна сума може становити від 20 до 40 млрд євро і буде встановлена Європейською комісією після консультацій з державами-членами.

Поки що ж планом А залишаються схема, яка передбачає участь США. У червні лідери G7 домовилися про надання Україні кредиту у розмірі 50 млрд доларів, який буде погашено за рахунок майбутніх прибутків від заморожених російських валютних резервів. Згідно з цим планом, ЄС і США візьмуть на себе близько 20 млрд доларів кожен, а 10 млрд доларів, що залишилися, розділять між собою Велика Британія, Японія і Канада.

Але США вимагали гарантій, які б забезпечили тривале заморожування російських активів, більшість з яких знаходиться у Європі.

У Єврокомісії пропонували продовження лише на 36 місяців або на п'ять років. Але це рішення блокує Угорщина. Тож у ЄС розробляють альтернативний план.

Як план Б розглядається можливість видачі кредитів у рамках існуючого пакета фінансової підтримки, термін якого закінчується наприкінці року. Схема включатиме збільшення загального обсягу запозичень блоку та буде підтримана загальним бюджетом ЄС.

При цьому чиновники Брюсселя сподіваються, що Вашингтон, зрештою, все одно надасть кошти, тим самим зменшивши ризики ЄС.

Нагадаємо, Європейський союз із початку повномасштабного вторгнення росії надав допомогу Україні на 108 млрд євро.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО