Скільки коштів зовнішнього фінансування надійшло до бюджету у серпні: дані Мінфіну

Читать на русском
У серпні до держбюджету надійшло близько 8,4 млрд доларів зовнішнього фінансування. Від початку повномасштабної війни – 98 млрд доларів.
Фото Слово і діло

За підсумками серпня до загального фонду державного бюджету України надійшло близько 8,4 млрд доларів зовнішнього фінансування. Більша частина – безповоротно.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну у п'ятницю, 30 серпня.

Скільки коштів зовнішнього фінансування Україна ще чекає до кінця року: відповідь МінфінуУкраїна цього року отримала вже 16 млрд доларів зовнішнього фінансування до бюджету. До кінця року очікується ще більша сума.

Повідомляється, що із загальної суми в 8,4 млрд доларів 5,5 млрд доларів складають гранти, а 2,9 млрд доларів – пільгове фінансування. Таким чином, понад 65% залучених коштів надійшло на безповоротній основі.

Серед донорів у серпні:

  • ЄС – 4,5 млрд дол (пільгове фінансування, грант);
  • США – 3,9 млрд дол (грант).

У Мінфіні уточнили, що кошти від ЄС є першим регулярним траншем (який надається при виконанні умов) у рамках інструменту Ukraine Facility. Фінансування складається з кредиту – 2,9 млрд дол, гранту – 1,6 млрд дол.

Грант від США Україна отримала через проект Світового банку PEACE in Ukraine. Кошти мають цільове призначення та йтимуть на заробітну плату вчителям, співробітникам ДСНС, працівникам державних органів, першочергові соціальні витрати.

У Мінфіні зазначили, що з початку 2024 року зовнішнє фінансування склало 24,5 млрд доларів, з яких 6,6 млрд доларів – гранти.

Допомога Україні від союзників від початку повномасштабної війни становить 98 млрд доларів.

Нагадаємо, у серпні Україна отримала новий транш ЄС у рамках програми Ukraine Facility. Також цього місяця Україна отримала майже 4 млрд доларів гранту від США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: