ООН ухвалила резолюцію, яка вимагає від Iзраїлю покинути окуповані території

У середу, 18 вересня, на засіданні надзвичайної спеціальної сесії Генеральна асамблея ООН ухвалила палестинську резолюцію, яка змушує Ізраїль покинути Газу та окупований Західний берег річки Йордан.

Про це пише Guardian.

За ухвалення резолюції проголосували 124 країни. Проти проголосували 14 країн та ще 43 утрималися, серед них Британія та Австралія.

Голосування відбулося після рішення Міжнародного суду правосуддя. Зокрема, у суді закликали Ізраїль припинити «незаконну присутність на окупованій території Палестини якнайшвидше та негайно припинити там будь-яку діяльність».

Зазначають, що це перша з 1982 року резолюція ООН, яка підтримує санкції проти Ізраїлю. У резолюції йдеться: «Занепокоєння Ізраїлю щодо безпеки не може переважити принцип заборони відбирання території силою».

Це також перша резолюція, подана Палестиною після того, як у травні Генеральна Асамблея ООН 143 голосами проти 9 проголосувала за підвищення статусу спостерігача Палестини в ООН, надавши палестинській делегації право подавати резолюції.

Також у виданні зазначають, що голосування Генасамблеї не має законної сили, тому в Ізраїлі, швидше за все, заявлять, що ООН є упередженою щодо їхньої країни.

Нагадаємо, 10 травня Генасамблея ООН проголосувала за резолюцію, в якій визнає право палестинців на повноправне членство в Організації, і закликала Раду безпеки ще раз розглянути це питання.

Згодом уряди Норвегії, Ірландії та Іспанії оголосили про визнання Палестини незалежною державою. У відповідь на це в Ізраїлі заявили про дипломатичні кроки проти цих держав.

А 19 липня суд ООН ухвалив рішення щодо поселень Ізраїлю на палестинських територіях. Там заявили, що політика Ізраїлю щодо створення поселень та експлуатації природних ресурсів на палестинських територіях є порушенням міжнародного права.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО