Ізраїль готував операцію з підриву пейджерів «Хезболли» 15 років – ABC News

Ізраїль щонайменше 15 років готував операцію з підриву пейджерів бойовиків ліванського угруповання «Хезболла». Операція планувалась ще на етапі виробництва пристроїв.

Про це ABC News розповіло джерело в американській розвідці.

За його словами, у плануванні атаки брали участь підставні компанії, пов'язані зі співробітниками ізраїльської розвідки. Вони використовувалися в тому числі для прикриття основної компанії, яка робила пейджери. При чому деякі співробітники таких компаній не знали, на кого насправді працюють.

За словами джерел, у пейджери було закладено одну-дві унції вибухівки та дистанційний пусковий механізм для приведення вибуху в дію.

Видання ABC News звернулося до BAC Consulting — угорської компанії, яка уклала контракт на виробництво пейджерів від імені Gold Apollo на Тайвані, — проте жодна з компаній не відреагувала на запити.

Представник угорського уряду повідомив, що пейджери ніколи не знаходилися в Угорщині, а компанія була «торговим посередником, який не має виробничих чи операційних майданчиків у країні».

Нагадаємо, 17 вересня у різних частинах Лівану одночасно вибухнули пейджери у членів руху «Хезболла». Наступного дня почали вибухати портативні рації.

Загалом від вибухів пейджерів та портативних рацій за два дні загинули майже 40 людей, ще близько 3 тисяч поранено.

Угруповання «Хезболла» заявило, що Ізраїль отримає «справедливе покарання» за ці вибухи.

Вчора, 19 вересня, Армія оборони Ізраїлю завдала серії ударів по об'єктах угруповання «Хезболла» у південній частині Лівану.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО