Генасамблея ООН ухвалила «Пакт про майбутнє»: що передбачає документ

Генеральна Асамблея ООН схвалила «Пакт про майбутнє»: план щодо об'єднання країн світу для вирішення проблем XXI століття – від зміни клімату та штучного інтелекту до ескалації конфліктів, зростаючої нерівності та злиднів.

Про це повідомляє сайт організації.

42-сторінковий «Пакт про майбутнє» закликає лідерів 193 країн-членів ООН перетворити обіцянки на реальні дії, які змінять на краще життя понад 8 мільярдів людей у всьому світі.

«Пакт про майбутнє, Глобальний цифровий договір та Декларація про майбутні покоління відкривають двері новим можливостям та невикористаним можливостям», – сказав генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Пакт охоплює такі теми, як мир та безпека, глобальне управління, сталий розвиток, зміна клімату, цифрове співробітництво, права людини, гендер, молодь та майбутні покоління. У ньому викладено близько 56 спільних дій, які країни зобов'язалися виконати.

Мир та безпека:

  • Пакт передбачає реформу Ради безпеки ООН, щоб підвищити її ефективність та представництво;
  • Закріплено перше багатостороннє підтвердження відданості ядерному роззброєнню;
  • Угода про зміцнення міжнародних рамок, що регулюють використання космічного простору, включаючи чітке зобов'язання щодо запобігання гонці озброєнь у космічному просторі;
  • Заходи щодо запобігання використанню нових технологій у військових цілях та їх нецільового використання.

Стійкий розвиток, клімат та фінансування розвитку:

  • Пакт покликаний прискорити реалізацію цілей сталого розвитку;
  • Передбачено угоду про необхідність реформування міжнародної фінансової архітектури для того, щоб вона краще представляла та обслуговувала країни, що розвиваються;
  • Вдосконалення методів вимірювання прогресу людства, вихід за рамки ВВП та оцінка благополуччя та стійкості людства та планети;
  • Зобов'язання розглянути шляхи запровадження глобального мінімального рівня оподаткування для осіб із високим рівнем доходу:
  • Закріплено необхідність утримати зростання глобальної температури на рівні 1,5 °C вище за доіндустріальний рівень і відмовитися від викопного палива в енергетичних системах для досягнення нульових чистих викидів до 2050 року.

Цифрова співпраця:

  • Глобальний цифровий договір, що додається до Пакту, є першою всеосяжною глобальною структурою цифрового співробітництва та управління ІІ.
  • В основі Договору лежить зобов'язання розробляти, використовувати та керувати технологіями на благо всіх. Це включає зобов'язання світових лідерів: підключити всіх людей, школи та лікарні до інтернету, зробити онлайн-простір безпечним для всіх, зробити дані більш відкритими та доступними.

Права людини та гендер:

  • Посилити роботу в галузі прав людини, гендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок.

Reuters зазначає, що росія хотіла включити поправку, підтриману Північною Кореєю, Сирією, Нікарагуа, Білоруссю та Іраном, яка б говорила, що «ООН і її система не втручаються в питання, які по суті входять до внутрішньої юрисдикції будь-якої держави». Поправку було відхилено.

Нагадаємо, завтра, 24 вересня, президент України Володимир Зеленський виступить на засіданні Ради безпеки ООН.

На 25 вересня заплановано його виступ у Генасамблеї.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО