Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію про ядерну безпеку України

Читать на русском
Генеральна асамблея ООН схвалила резолюцію Безпека та захищеність ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку АЕС, яку ініціювала Україна.
Фото: ООН

Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію «Безпека та захищеність ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку АЕС», яку ініціювала Україна.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив на сторінці у соцмережі Х.

«Клуб підтримки» росії: які країни Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюційЯкі країни Генеральної асамблеї ООН голосують проти резолюцій, які засуджують дії росії в Україні – на інфографіці. Крім самої рф, постійно це роблять Білорусь, Північна Корея, Сирія.

«Сьогодні зроблено ще один важливий крок на шляху до відновлення поваги до Статуту ООН і міжнародного права», – йдеться у повідомленні.

Резолюція підтверджує необхідність демілітаризації та деокупації ЗАЕС на тлі невиконання росією резолюцій керівних органів МАГАТЕ. Це голосування є продовженням дискусій і рішень, ухвалених на першому Саміті миру, де пункт перший Формули миру «Радіаційна та ядерна безпека» був одним з ключових питань.

«Я дякую всім нашим партнерам за допомогу у відновленні безпеки в усіх сферах, що була зруйнована російською агресією. Працюючи разом, ми здатні захистити фундаментальні норми міжнародного права та спільні цінності», – додав Зеленський.

Нагадаємо, ранше повідомлялось, що Генеральна Асамблея ООН сьогодні, 11 липня, розгляне проєкт резолюції «Безпека та захищеність ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку АЕС». У ній йдеться про те, що українські атомні електростанції та установки, зокрема ЗАЕС, повинні залишатися під повним суверенним контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ.

Також у лютому 2023 року Генасамблея ООН підтримала українську «формулу миру».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: