Діє до 9 листопада: у ТЦК нагадали порядок надання відстрочок українцям під час мобілізації

Начальник групи комунікації Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін розповів про порядок надання відстрочок військовозобов'язаним під час мобілізації, нагадавши, що їх необхідно буде продовжувати.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», цитуючи заяву Істоміна під час брифінгу.

«Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більше ніж строк проведення мобілізації, встановлений указом президента України. Закон України «Про затвердження указу президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» набув чинності 12 серпня. Тому відстрочка всім надається не пізніше 9 листопада», - зазначив представник ТЦК.

Згідно з його словами, для продовження строку дії відстрочки від мобілізації військовозобов'язані українці із виданням указу президента України про продовження строку проведення мобілізації подають на розгляд комісії заяву в паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста (додаток «Резерв+»).

«У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов'язаного відстрочки здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів, якщо це можливо. У разі неможливості провести перевірку ТЦК і СП повідомляє про необхідність надання відповідних підтверджуючих документів», - пояснив Істомін.

Як зазначається, військовозобов'язані, які звернулися до ТЦК із заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

Водночас, у разі ухвалення комісією рішення про відмову в наданні відстрочки військовозобов'язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

Представник ТЦК також заявив, що бувають випадки, коли «з'ясовується, що право на відстрочку громадянин має вже після проходження ВЛК».

Нагадаємо, 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Що змінилося для військовозобов'язаних, кому можуть дати відстрочку і яке покарання загрожує ухилянтам, можна дізнатись із матеріалу «Слово і діло».

На нашій інфографіці можна побачити, які штрафи передбачені за ухилення від мобілізації та порушення військового обліку.

Також раніше народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що ТЦК зупинили призов обмежено придатних громадян віком з 18 до 25 років. За його словами, тепер їх мобілізація можлива лише за письмовою згодою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО