У МЗС відреагували на заяву Павела про «тимчасову окупацію територій», він відповів

Виведення російських військ із суверенної території України є одним із обов'язкових пунктів Формули миру. Світова спільнота повинна посилити тиск на росію, щоб примусити її до справедливого миру, звільнення територій та поваги до міжнародного права. Це реалістичний сценарій.

Так у Міністерстві закордонних справ України відреагували на заяву президента Чехії Петра Павела про те, що деякі території після завершення війни можуть «тимчасово» залишитися під контролем рф.

«Наголошуємо, що не може бути половинчастих рішень коли йдеться про людські життя, свободу, спільні цінності, справедливість за російські злочини, відновлення міжнародного миру та безпеки. У цьому контексті тимчасові рішення не відновлять повноцінний мир, а лише відтермінують війну», – йдеться у заяві.

Павел, у свою чергу, знову заявив, що Україні потрібно допомогти досягти поставлених цілей у війні, але тільки якщо вони реально можливі.

«Я не сказав нічого такого, чого не говорив уже давно. На торішній конференції у Мюнхені я застеріг від завищення нереалістичних очікувань», – цитує чеського лідера видання ČTK.

Він зазначив, що надії на чисту перемогу України «через кілька тижнів чи місяців» можуть виявитися «дуже небезпечними» для всіх.

«Я ніколи не ставив під сумнів, що ми повинні підтримувати Україну у відновленні територіальної цілісності, що це кінцева мета. Ми просто повинні реалістично оцінювати часові рамки і те, якою ціною ця мета може бути досягнута. Перемога над росією в Україні ціною того, що половину українського населення буде знищено, ймовірно, не є перемогою», – вважає Павел.

Нагадаємо, раніше він уже висловлював сумнів у тому, що Україна зможе повернути окуповані території у найближчому майбутньому.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО