ЄС та ще 30 країн ухвалили Декларацію про підтримку відновлення України

На зустрічі у Нью-Йорку у форматі G7 + Україна було ухвалено Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України. Документ був підписаний більш ніж 30 країнами та Європейським Союзом.

Про це повідомляє Офіс президента.

Основні пункти декларації включають: всебічну підтримку відбудови України, координацію допомоги через донорську платформу, надання до кінця року додаткових 50 млрд доларів за рахунок російських активів, частина яких піде на оборону.

Також зазначається, що підписанти заявили, що колективні зусилля з відновлення України допоможуть їй вистояти проти загроз з боку росії й забезпечити економічну стабільність після війни.

Під час ухвалення документу виступила низка світових лідерів, серед яких президент України Володимир Зеленський, президент США Джо Байден, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер, голова італійського уряду Джорджа Мелоні та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Джо Байден підкреслив, що декларація свідчить про постійну підтримку України в теперішньому і майбутньому.

«Я сповнений рішучості забезпечити, щоб Україна мала те, що їй потрібно для перемоги та боротьби за своє виживання. Завтра я оголошу низку дій для прискорення підтримки українських військових», – заявив президент США.

У свою чергу президент Зеленський наголосив, що спільні зобов'язання партнерів сприятимуть відновленню України через координацію на Українській донорській платформі, а підтримка має бути відчутною вже в цьому році.

«Це свідчить про наш спільний погляд на життя – ми захищаємо людей, і ми забезпечуємо людям можливість жити. І абсолютно виправдано, що ті, хто допомагає нам вистояти зараз, першими – разом з Україною – отримають користь від масштабної відбудови», – підсумував Зеленський.

Повний текст декларації можна прочитати на сайті Офісу президента.

Нагадаємо, 25 вересня Сполучені Штати оголосили про пакет допомоги Україні на 375 мільйонів доларів. До нього увійде низка важливих озброєнь та обладнання.

Того ж дня президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до США зустрівся з французьким колегою Емманюелем Макроном. Лідери держав обговорили посилення українських систем ППО та домовилися про оснащення та підготовку української бригади Францією.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО