Відновлення інфраструктури Харкова: НАБУ завершило розслідувати схему

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідувати кримінальне провадження про заволодіння 128,2 млн грн, виділених на відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Про це повідомляють прес-служби НАБУ і САП.

«Прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно семи осіб, серед яких керівник організованої групи, двоє працівників КП «Харківські теплові мережі» та ще 4 особи, підконтрольні лідеру організованої групи, які причетні до заволодіння мільйонними коштами, у тому числі міжнародних партнерів України, що призначалися для відновлення критичної інфраструктури Харкова. На сьогодні за дорученням прокурора САП детективами НАБУ відкрито матеріали справи стороні захисту для ознайомлення», – інформують органи.

За інформацією «Слово і діло», у справі вважають організатором підприємця Сергія Кривого. Також підозру отримали власник ТОВ «Альянс» Геннадій Жмуренко, бенефіціар ТОВ «Виробничо-інжинірингова компанія «Локо трейн» Юрій Пічугін, перший заступник гендиректора КП «Харківські теплові мережі» Сергій Волик, виконавчий директор КП «Харківські теплові мережі» Валерій Морозов, директор та співзасновник виробничого кооперативу «Сантехмонтаж» Євген Цирульников і директор департаменту непаливних продажів ПАТ «Укрнафта» Максим Пятаков.

Раніше ВАКС застосував запобіжні заходи до перших трьох підозрюваних.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили схему заволодіння 160 млн грн, виділеними на відновлення Харкова. За даними слідства, у квітні 2022 року впливовий бізнесмен, який є організатором групи, у змові з першим заступником генерального директора КП «Харківські теплові мережі» домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

Компанія-постачальник продукції закупила необхідне через низку фірм-прокладок у виробника і продала її комунальному підприємству за понад удвічі завищеною ціною. Унаслідок реалізації схеми завдано збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО