Шмигаль відповів на заклик Фіцо продовжити транзит російського газу через Україну

Україна не продовжуватиме угоду про транзит газу з росією після закінчення терміну її дії наприкінці 2024 року.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо.

За словами Шмигаля, запровадження санкцій проти російського газового сектора та позбавлення росії доходів від продажу вуглеводнів є стратегічною метою України.

«Ми закликаємо всі країни Європи до повної відмови від нафти та газу з росії. Розуміємо гостру залежність деяких держав, зокрема Словаччини, від цього ресурсу. Але розраховуємо на поступову диверсифікацію поставок», – сказав чиновник.

Прем'єр додав, що Україна, незважаючи на таке рішення, готова й надалі виконувати свої зобов'язання відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС та Договору до Енергетичної Хартії.

Нагадаємо, нещодавно прем'єр-міністр Словаччини Фіцо заявив, що сподівається на продовження транзиту газу після закінчення угоди України з «Газпромом». За його словами, в іншому випадку в країні можуть виникнути проблеми з постачанням «блакитного палива».

Раніше президент Володимир Зеленський говорив, що Україна веде переговори про постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу, щоб зберегти свою роль транзитної країни та допомогти західним сусідам забезпечити енергетичну безпеку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО