Україна і Словаччина підписали чотири угоди: деталі

Уряди України та Словаччини підписали чотири важливі документи, що охоплюють співпрацю у політичній, економічній та аграрній сферах, а також підтримку суверенітету України.

Про це повідомив голова уряду Денис Шмигаль у понеділок, 7 жовтня, в Telegram. З боку Словаччини документ підписав Роберт Фіцо.

Угоди передбачають розвиток інфраструктури, модернізацію залізничного сполучення та підвищення ефективності прикордонного співробітництва.

Йдеться зокрема про спільну декларацію, де чітко зафіксували чотири ключові вектори взаємодії:

  • посилення політичного діалогу та побудова добросусідських відносин
  • підтримка суверенітету та територіальної цілісності України
  • свідчення прогресу у реалізації трьох ключових проектів: реконструкція інтерконектора, пряме залізничне сполучення та модернізація прикордонної інфраструктури
  • розвиток співробітництва у політичній, економічній, енергетичній, оборонній, відновлювальній, гуманітарній, освітній, науковій, медичній та інших галузях.

Протокол про реадмісію. За словами Шмигаля, цим документом сторони удосконалять алгоритм повернення громадян Словаччини та України до держав походження.

Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами освіти та Словаччини. Йдеться про дорожню карту співробітництва, яка передбачає підтримку українських студентів та вчителів у Словаччині, пряму співпрацю між навчальними закладами, співпрацю у сфері інноваційної діяльності.

Меморандум про співпрацю між аграрними міністерствами.

Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо в Ужгороді.

Напередодні стало відомо, що Фіцо хоче переконати Україну не припиняти транзит російського газу та нафти після 2024 року. Шмигаль відповів на заклик Фіцо продовжити транзит російського газу через Україну.

При цьому Фіцо пообіцяв, що Словаччина постачатиме електроенергію в Україну у разі блекауту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО