ВАКС відпустив під зобов'язання посадовця «Укрнафти» і повернув йому паспорти

Вищий антикорупційний суд відпустив під особисте зобов'язання директора Департаменту непаливних продажів ПАТ «Укрнафта» Максима Пятакова, а також повернув йому закордонні паспорти. НАБУ і САП підозрюють його у причетності до схеми із заволодіння 159,5 млн грн, виділених на відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Такі рішення 7 серпня і 20 вересня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд відправив під нічний домашній арешт Пятакова. На нього також поклали наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатись за межі міста Києва та Дніпропетровської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у цьому кримінальному провадженні та здати на зберігання закордонні паспорти.

Сторона захисту просила змінити запобіжний захід Пятакова, а прокурор САП просив продовжити домашній арешт. Суддя відпустив Пятакова під особисте зобов'язання, а обов'язки залишив без змін.

«Відмовити у задоволенні клопотання прокурора. Застосувати до підозрюваного (Пятакова – ред.) запобіжний захід у виді особистого зобов'язання. Покласти на підозрюваного на строк до 7 жовтня 2024 року обов'язки», – йдеться в рішенні.

Вже 20 вересня суд задовольнив клопотання сторони захисту і вирішив повернути Пятакову закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили схему заволодіння 160 млн грн, виділеними на відновлення Харкова. За даними слідства, у квітні 2022 року впливовий бізнесмен, який є організатором групи, у змові з першим заступником генерального директора КП «Харківські теплові мережі» домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

Компанія-постачальник продукції закупила необхідне через низку фірм-прокладок у виробника і продала її комунальному підприємству за понад удвічі завищеною ціною. Унаслідок реалізації схеми завдано збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО