Оголошено лауреата Нобелівської премії миру

Нобелівську премію миру 2024 року присуджено японській організації Nihon Hidankyo (відоме як Hibakusha) – це рух тих, хто вижив після бомбардувань Хіросіми і Нагасакі. Премію присуджено за зусилля для досягнення світу, вільного від ядерної зброї, та за демонстрацію свідчень того, що ядерна зброя ніколи більше не повинна використовуватись.

Про це йдеться на сайті Нобелівського Комітету.

Рух було створено у 1956 році у відповідь на атомні бомбардування серпня 1945 року. Його члени працювали над підвищенням обізнаності щодо катастрофічних гуманітарних наслідків застосування ядерної зброї. Як наслідок з’явилася міжнародна норма, що застосування ядерної зброї морально неприйнятне («ядерне табу»).

«Свідчення хібакуся, які вижили в Хіросімі та Нагасакі, унікальне в цьому ширшому контексті. Ці історичні свідки допомогли сформувати та консолідувати широкомасштабну опозицію ядерній зброї в усьому світі, спираючись на особисті історії, створюючи освітні кампанії, що ґрунтуються на власному досвіді, та випускаючи попередження проти поширення та використання ядерної зброї. Хібакуся допомагають нам описувати невимовне, думати про немислиме і якимось чином розуміти незбагненний біль і страждання, які завдає ядерна зброя», – зазначили в Нобелівському комітеті.

Nihon Hidankyo надала тисячі показань свідків, випустила резолюції та публічні звернення, а також щорічно направляла делегації в ООН та на різні мирні конференції, щоб нагадати світу про нагальну необхідність ядерного роззброєння.

Повідомлялося, що цього року Нобелівський комітет зареєстрував 286 кандидатів на премію, серед яких 197 приватних осіб та 89 організацій. Серед фаворитів експерти називали Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР), Міжнародний суд та генсека ООН Антоніу Гутерріш.

Нагадаємо, в 2023 році Нобелівську премію миру отримала іранська правозахисниця Наргіз Мохаммаді – за боротьбу проти придушення жінок в Ірані та просування прав людини та свободи для всіх.

Цього тижня було оголошено лауреатів премій з фізіології та медицини, фізики, хімії та літератури.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО