Розслідування держзради Дубінського та його спільників: обвинувальний акт скеровано до суду

За державну зраду судитимуть народного депутата України Олександра Дубінського та чотирьох його спільників. Акт передали до суду.

Про це повідомив Офіс генпрокурора у п'ятницю, 11 жовтня.

«Направлено до суду обвинувальний акт стосовно пʼяти учасників злочинної організації – народного депутата України, народного депутата України III-IX скликань, експрокурора та двох керівників головного управління генштабу зс рф», – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора не називають прізвища, але за описом справи зрозуміло, що йдеться про Олександра Дубінського, Андрія Деркача та експрокурора Костянтина Кулика.

Їм інкриміновано створення злочинної організації та участь у ній, а також вчинення державної зради (ч. 1 ст. 255, ч. 1 ст. 111 КК України).

Розслідування раніше встановило, що в 2016 році головне управління Генштабу ЗС рф створило злочинну організацію, до якої увійшли два народні депутати, колишній працівник Генпрокуратури та інші особи.

Організація займалася розхитуванням суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитацією української держави на міжнародній арені та діяла під виглядом агентурної мережі до 2022 року.

За таку діяльність учасники злочинної організації отримували гроші від генерального штабу росії. За попередніми оцінками, російські спецслужби витратили на це щонайменше 10 млн доларів.

При цьому сам Дубінський поширював російські наративи, у тому числі про найвище політичне керівництво України, беручи участь у громадських заходах.

У листопаді 2019 року нардепи організували спільну пресконференцію, на якій поширювали інформацію про нібито міжнародну корупцію посадових осіб США, намагаючись погіршити відносини між Україною та її стратегічним партнером.

Нагадаємо, 16 вересня ДБР завершило розслідування держзради Дубінського та його спільників.

13 листопада 2023 року нардепу Олександру Дубінському було оголошено підозру у державній зраді та участі у злочинній організації. 14 листопада Печерський райсуд Києва обрав Дубінському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

До цього Дубінський вже отримував підозри – одну в серпні, ще одну у листопаді.

Дубінський зараз все ще перебуває під вартою. Деркач і Кулик напередодні повномасштабного вторгнення рф втекли за кордон.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО