У Литві пройшов перший тур виборів до Сейму: відомі попередні результати

У Литві відбувся перший тур парламентських виборів у загальнодержавному багатомандатному окрузі. За попередніми підрахунками, у голосуванні лідирують соціал-демократи.

Про це повідомляє литовський мовник LRT.

Загалом підраховано голоси у 594 округах з 1947, які формують загальнодержавний багатомандатний округ. Результати відповідають даним попередніх соціологічних опитувань.

Соціал-демократи отримали 26,76% підтримки виборців, а партія «Світанок Немунасу», яка вважається популістською, має 19,29% голосів. Нинішня правляча партія, «Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи», посідає третє місце з 10,13% голосів. Четвертою йде Литовський союз селян і зелених із 9,69%, а п’ятою — Демократичний союз «В ім'я Литви» з 9,45%, очолюваний Саулюсом Сквернялісом, який був прем’єр-міністром Литви в 2016-2020 роках.

Зазначають, що цього року на парламентських виборах у Литві могли голосувати майже 2,4 мільйона виборців. До Сейму обирають 141 депутата: 71 – в одномандатних округах та 70 – у багатомандатному окрузі. Загалом у виборах беруть участь 1740 кандидатів, висунутих 14 партіями та однією коаліцією.

Через два тижні в Литві відбудеться другий тур виборів у одномандатних округах. Кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів, але не менше однієї п’ятої від загальної кількості виборців округу, вважатимуться обраними за підсумками першого туру. Якщо жоден кандидат не досягне цього порогу, призначається другий тур.

Нагадаємо, нещодавно влада Литви ухвалила рішення виділити Україні цільову допомогу на відновлення об'єктів інфраструктури. Держава направить 13 млн євро на фінансування проєктів з відновлення України.

Також у Литві з 7 жовтня стартували міжнародні військові навчання «Залізний вовк-2024-II». Вони триватимуть 10 днів. Військові відпрацьовуватимуть планування та проведення наступальних та оборонних операцій.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО