Чехія витратила на російську нафту і газ у п'ять разів більше, ніж на допомогу Україні – ЗМІ

Чехія дозволила своїм нафтопереробним заводам отримати надприбутки за рахунок знижок на закупівлю російської нафти і газу.

Про це пише Politico, посилаючись на звіт Центру вивчення демократії та Центру досліджень енергетики та чистого повітря.

«Чеська Республіка витратила понад 7 мільярдів євро на російську нафту і газ - більш ніж у п'ять разів більше 1,29 мільярда євро, які вона надала як допомогу Україні», – йдеться у звіті.

Так, згідно зі звітом, одна з компаній – Orlen Unipetrol, купуючи російське пальне, яке в середньому було на 21 відсоток дешевшим за альтернативну азербайджанську нафту в 2023 році, змогла отримати надприбутки в розмірі близько 1,2 млрд євро.

Така ситуація можлива, оскільки ЄС надав Чехії звільнення від заборони на постачання російської нафти після вторгнення росії в Україну. Виняток був для того, щоб дати країнам Центральної Європи, які не мають виходу до моря, таким як Угорщина, Словаччина та Чехія, додатковий час для пошуку нових паливних маршрутів.

Однак, за твердженнями аналітиків, залежність Чехії від російської нафти фактично зросла у 2023 році приблизно до 60 відсотків, незважаючи на наміри уряду поступово відмовитись від закупівель у Москви.

Хоча з того часу ця цифра знизилася до рівня перед вторгненням (50 відсотків) на початку цього року. І все одно аналітики впевнені, що на ринку більше ніж достатньо вільних потужностей, щоб Прага повністю припинила свою залежність від рф.

Нагадаємо, Угорщина відкинула пропозицію ЄС отримувати нафту через Хорватію. Також повідомлялося, що росія очікує скорочення доходів від нафти та газу протягом наступних трьох років.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО