Опалювальний сезон: Шмигаль розповів про готовність інфраструктури та запаси газу і вугілля

Україна стоїть на порозі опалювального сезону. Житлові будинки готові до нього на 99%, а школи, садки та лікарні – майже на 100%.

Про це на засіданні уряду розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Готовність житлових будинків на сьогодні понад 99%. Кількість шкіл, садочків та лікарень, готових до проходження зими, теж наближається до 100%. Понад 18 тис. котелень та 4,8 тис. центральних теплових пунктів перебувають на стадії готовності до подачі тепла», – повідомив він.

У підземних сховищах накопичено 12,2 млрд. куб. м газу, а на складах – 3,1 млн тонн вугілля. За словами Шмигаля, цього достатньо для проходження зими.

Крім того, працюють усі дев'ять енергоблоків АЕС, які знаходяться на підконтрольній території.

«Третій напрям підготовки до зими — це створення децентралізованої генерації. Працюють ініційовані Урядом програми енергетичної стійкості. Кредити під 0% для громадян, позики для ОСББ під програму ГрінДІМ, кредити «5-7-9%» для малого та середнього бізнесу, пільгові кредити від «Фонду декарбонізації України» для комунальних підприємств та громад. Загалом банки вже видали різним категоріям позичальників кредитів на 2 млрд грн», – розповів прем'єр.

Нагадаємо, найскладніша ситуація при підготовці до опалювального сезону спостерігається у прифронтових областях.

Укренерго під час підготовки до опалювального сезону накопичило втричі більше нормативного запасу ремонтного енергообладнання. А у «Нафтогазі» заявили, що взимку обмежувати постачання газу населенню не планують.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО