У ЄС вiдреагували на вбивства росіянами українських військовополонених

У Європейському Союзі рішуче засуджують вбивства росіянами українських військовополонених та називають це ще одним огидним прикладом жорстокого поводження рф з народом України.

Про це повідомили у Дипломатичній службі ЄС.

У ЄС зазначають, що кількість випадків розстрілів українських військовополонених російськими військами продовжує зростати. Згідно з достовірними джерелами, щонайменше 177 українських військовополонених загинули під час утримання в російському полоні з початку війни.

Підтверджується, що 10 жовтня російські війська в Курській області розстріляли дев'ятьох українських військових. Також раніше, 1 жовтня, в Донецькій області було страчено 16 українських військовополонених після того, як вони здалися.

«Ці випадки є жахливими та є серйозними порушеннями Женевських конвенцій. Вони демонструють постійне і систематичне нехтування Росією міжнародним правом, зокрема міжнародним гуманітарним правом. Росія має чіткі зобов'язання згідно зі Статутом ООН і міжнародним правом, які вона повинна виконувати», – зазначили у ЄС.

Управління ООН з прав людини вже підтвердило систематичне застосування широкого спектру різних методів тортур, у тому числі сексуального насильства, до українських військовополонених їх російськими викрадачами. ЄС також засуджує відсутність у в’язнів доступу до зовнішнього світу та відмову в гуманітарному доступі для незалежних спостерігачів.

У ЄС підтвердили свою тверду відданість притягненню до відповідальності всіх виконавців і пособників військових злочинів росії проти України.

Нагадаємо, на початку жовтня окупанти розстріляли 16 українських воїнів, які здалися в полон на Покровському напрямку Донецької області. В ОГП уточнили, що це наймасовіший випадок смертної кари українських військовополонених на лінії фронту.

А у середині вересня омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив про те, що росіяни стратили мечем беззбройного українського військовополоненого з перев'язаними скотчем руками. Офіс генпрокурора розпочав розслідування.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО