Україна звернулася до МКС через ймовірний розстріл росіянами українських військових

Читать на русском
Глава МЗС України Андрій Сибіга закликав видати ордери Міжнародного кримінального суду на арешт російських злочинців.
фото: РБК-Україна

Міжнародна спільнота повинна жорстко відреагувати на страти росіянами українських воїнів. Україна закликає видати ордери Міжнародного кримінального суду на арешт російських злочинців.

Про це повідомляє міністр закордонних справ України Андрій Сибіга на сторінці в X (Twitter).

Воєнні злочини росіян: скільки страт українських військових зафіксували в ООННа інфографіці – скільки страт українських військовополонених окупантами задокументували в ООН.

«Жорстоке поводження росії з українськими військовополоненими є абсолютним варварством, грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, законів і звичаїв війни», - зазначив він.

Сибіга підкреслив, що страти українських полонених стають дедалі частішими. Згідно з даними ООН, 95% військовополонених піддаються тортурам, їм відмовляють у задоволенні базових потреб.

Керівник відомства закликав міжнародну спільноту вжити негайних заходів - видати ордери МКС на арешт російських злочинців, посилити санкційний тиск, вимагати доступу міжнародних спостерігачів і медиків до місць утримання під вартою та сприяти звільненню військовополонених і всіх незаконно утримуваних осіб.

Водночас, Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження щодо ймовірного розстрілу 9 українських військовополонених в Курській області рф.

Як відомо, російські окупанти розстріляли дев'ятьох українських військових, які хотіли здатися в полон у Курській області. На трагедію вже відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець. Він повідомив, що направив листи до ООН та МКЧХ щодо ймовірного злочину росіян.

Нагадаємо, нещодавно у Покровському районі Донецької області стався наймасовіший відомий випадок страти українських військових: росіяни розстріляли одразу 16 бійців, які здалися в полон. Правоохоронці попередньо встановили особи вбитих.

Раніше прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що МКС має мандат, щоб розслідувати позасудові страти українських військовополонених росіянами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: