Мобільним операторам все ще не вдалося виконати вимоги щодо забезпечення роботи без світла – деталі

Мобільним операторам «Київстар», Vodafone та lifecell все ще не вдалося виконати вимоги щодо забезпечення автономної роботи 60% базових станцій протягом 10 годин поспіль. Дедлайн був 1 жовтня.

Про це йдеться у статті РБК-Україна.

«Київстар»

Станом на вересень на базових станціях «Київстару» встановлено 126 тисяч нових акумуляторів, які забезпечують роботу до 4 годин без зовнішнього живлення. Роботу ключових об'єктів мережі у разі відсутності електроенергії підтримують 2,3 тисячі генераторів.

«Всі критично важливі об'єкти забезпечені генераторами для отримання зв'язку протягом як мінімум трьох діб у випадках повномасштабних блекаутів», – запевнили в компанії.

До кінця року оператор планує закупити понад 61 тисячу акумуляторів для базових станцій та 848 промислових генераторів. Восени планують забезпечити 23-25% мережі можливістю роботи від генераторів.

Наразі 60% мережі має чотиригодинне резервне живлення, 40% – від 2 до 4 годин. У компанії ще працюють над забезпеченням роботи протягом 6 годин.

«На жаль, відключення світла можуть мати непрогнозований характер як за кількістю відключень протягом доби, так і за тривалістю. Тому акумулятори не встигають заряджатись. І з такими графіками відключення оператори електронних комунікацій та провайдери фіксованого Інтернету не завжди можуть забезпечувати безперебійну роботу мережі, попри всі докладені зусилля», – сказали в компанії.

Vodafone

Цей мобільний оператор має 51 тисячу акумуляторних батарей, спеціально пристосованих до важких умов експлуатації при частих і тривалих відключеннях. Вони забезпечують 4-6 годин автономності.

Додатково законтрактовано – у процесі доставки чи монтажу – ще близько 54 тисяч акумуляторних батарей.

«Компанія закуповує додаткові стаціонарні та мобільні генератори, і навіть використовує альтернативні джерела енергії. Так, не зважаючи на активні військові дії, компанія побудувала та ввела в експлуатацію три сонячні електростанції», – розповіли в компанії.

Lifecell

65% мережі компанії забезпечено автономним живленням (батареї та генератори) для стабільної роботи протягом 4-6 годин за відсутності електропостачання. 100% магістральної мережі готово до відключень електрики: автономність ядра та основних вузлів забезпечується мінімум на 72 години роботи.

У компанії прогнозують, що за наявних умов та у разі подальших сприятливих обставин реалістичним виглядає виконання вимог щодо забезпечення роботи мережі до 10 години поспіль без електропостачання – до кінця 2025 року.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, який прибуток отримували основні мобільні оператори до та під час повномасштабної війни.

З інфографіки можна дізнатись, як українці змінювали операторів мобільного зв'язку під час війни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО