Вибори в Грузії: ЦВК оголосила попередні результати, опозиція протестує

За підрахунками Центральної виборчої комісії Грузії після обробки голосів з понад 70% дільниць, лідирує проросійська партія «Грузинська мрія». Низка партій, зокрема «Єдність-Національний рух», очолювана екс-президентом Михайлом Саакашвілі, вже заявили про невизнання результатів виборів.

Про це повідомляє «Ехо Кавказу».

Згідно з попередніми підрахунками голосів «Грузинська мрія» отримала близько 53% голосів. Iнші партії отримали такі результати:

  • «Коаліція за зміни» – 11,199%;
  • «Єдність – Національний рух» – 9,805%;
  • «Сильна Грузія» – 9,04%;
  • «Гахарія – за Грузію» – 8,24%.

Інші партії поки не подолали бар'єр у 5%.

Одразу після оприлюднення цих даних партія екс-президента Михайла Саакашвілі «Єдність-Національний рух» заявила, що не визнає підсумки парламентських виборів. Слiдом за нею з результатами не погодилась i партiя «Коаліція за зміни», заявивши, що «Грузинська мрія» здійснює конституційний переворот.

Відомо, що в опозиції анонсували акції протесту.

«Ми обурені тим, що насмілилася написати Центральна Комісія. Результати не відображають волю грузинського народу. Ці цифри суперечать історичним та нинішнім виборам у Грузії, ми боремося за кожен голос, використовуємо всі законні засоби для захисту демократичного та європейського вибору грузинського народу. Ми не збираємося дати змогу відібрати цей вибір нікому», – заявила одна з лідерів політичного об'єднання «Сильна Грузія» Ганна Долідзе.

У виданнi зазначають, що отримавши більшість місць у новому парламенті, «Грузинська мрія» зможе обрати нового президента. Вибори відбудуться протягом 45 днів після першого засідання новообраного парламенту. Голову держави вперше обиратимуть не громадяни, а члени виборчої колегії, до якої увійдуть депутати парламенту, представники автономних республік Абхазія та Аджарія, а також члени органів місцевого самоврядування.

Однак зазначається, що «Грузинська мрія» не зможе усунути від посади чинного президента Саломе Зурабішвілі через процедуру імпічменту, оскільки для цього необхідно 100 голосів у парламенті.

Нагадаємо, 26 жовтня у Грузії стартувало голосування на парламентських виборах, на яких «Грузинська мрія» протистоїть кільком опозиційним блокам, що виступають за зближення із Заходом.

Ранiше стало вiдомо, шо на виборчих дільницях під час парламентських виборах у Грузії фіксували масові фальсифікації. Через це закрили одну з виборчих дільниць та скасували там результати голосування.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО