У Тбілісі тисячі людей зібрались на проєвропейську акцію «Грузія обирає Євросоюз»

Читать на русском
За шість днів до парламентських виборів у Тбілісі відбувається багатотисячна акція під девізом Грузія обирає Євросоюз.
Радіо Свобода

Сьогодні, 20 жовтня, у Тбілісі відбувається масштабна проєвропейська акція. Тисячі учасників проєвропейського маршу почали збиратися у різних локаціях грузинської столиці, щоб долучитися до протестної акції на Площі Свободи під девізом «Грузія обирає Євросоюз», яка проходить за шість днів до парламентських виборів.

Про це повідомляють грузинська служба «Радіо Свобода» та видання SOVA.

Грузія дрейфує у бік росії: чому в Тбілісі проходять масові вуличні протестиУ Грузії вже кілька тижнів тривають масштабні протести. Причина та реакція світу – на інфографіці.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, прихильники європейського курсу країни зібралися на п’яти локаціях і рушили маршем до площі Свободи, де відбувається великий проєвропейський мітинг.

Акцію організували неурядові організації, її підтримали президентка Грузії Саломе Зурабішвілі та головні опозиційні партії. Люди приходять із транспарантами, прапорами Грузії та Євросоюзу. Серед атрибутики також і прапор України. Як зазначається, це меседж про те, що обидві країни, які прагнуть до європейської сім'ї, мають спільний шлях.

Акция «Грузия выбирает Евросоюз»Эхо Кавказа

Перед цим Зурабішвілі говорила, що 26 жовтня громадяни обиратимуть між росією та Європою. Цього тижня на брифінгу вона відкрито заявила, що для продовження євроінтеграції на виборах необхідно підтримати одну з чотирьох проєвропейських партій або об’єднань: «Єдність – Національний рух» (партія експрезидента Міхеїла Саакашвілі); «Коаліція за зміни»; об’єднання «Сильна Грузія»; «Ґахарія за Грузію» (партія експрем’єра Ґіорґі Ґахарії).

Ці партії підписали «Грузинську хартію», ініційовану Саломе Зурабішвілі, яка передбачає створення тимчасового уряду після парламентських виборів 26 жовтня, проведення комплексних реформ, у тому числі скасування закону про так званих «іноагентів», а також проведення дострокових парламентських виборів у вільних та справедливих умовах.

Водночас, проурядові ЗМІ та члени владної партії «Грузинська мрія» називають акцію «прайдом опозиції».

Як відомо, Єврорада оголосила про фактичне призупинення вступу Грузії до Європейського Союзу.

Нагадаємо, Європейський союз призупинив процес приєднання Грузії до блоку після ухвалення закону про «іноземних агентів». ЄС також заморозив 30 млн євро, призначених на підтримку Грузії у сфері оборони.

А у липні прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що країна зможе повернутись на демократичний шлях та до 2030 року буде набагато більше готова до євроінтеграції, ніж інші кандидати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: