«Переосмислення Мінських угод»: FT розкрило план Трампа щодо завершення війни в Україні

Дональд Трамп у разі переобрання на пост президента США діятиме «з карколомною швидкістю», щоб покласти край війнам в Україні та на Близькому Сході.

Деталі про його план дізналося видання Financial Times.

Як пише видання з посиланням на одного з радників Трампа, його план з припинення війни в Україні «може бути переосмисленням Мінських угод 2014 і 2015 років». Угоди передбачали територіальну цілісність України, одночасно закріплюючи автономні зони, але умови для цього так і не були реалізовані чи забезпечені.

Цього разу, каже радник, будуть механізми примусу з наслідками за порушення угоди. Контроль здійснюватимуть європейські війська, а не сили НАТО чи миротворці ООН. «Америка наполягатиме на двох речах. У нас не буде ні чоловіків, ні жінок у примусовому механізмі. Ми за це не платимо. За це платить Європа», – сказав він.

Союзники Трампа стверджують, що Україна програє війну, і тому прагнення врегулювання є «морально правильним». Вони також вважають, що членство України в НАТО не є варіантом у короткостроковій перспективі.

Колишній аналітик ЦРУ Фред Флейц, який працював в адміністрації Трампа, вважає, що членство України в НАТО «можна було б зняти з порядку денного на кілька років, щоб змусити росію вести переговори»: «Ми заморожуємо конфлікт, Україна не поступається жодними територіями, вони не відмовляються від своїх територіальних претензій, і ми ведемо переговори з розумінням того, що, ймовірно, остаточної угоди не буде, доки путін не піде зі сцени».

Однак такий підхід не отримав би єдиної підтримки всередині Республіканської партії.

Майк Волц, один із провідних республіканських спікерів з національної безпеки в Палаті представників, припускає, що Трамп може погрожувати обрушити економіку росії, знизивши ціни на нафту і газ, щоб змусити путіна вести переговори.

«Президент дуже добре розуміє важелі, а ми маємо величезні економічні важелі впливу на росію. Першим кроком було б, за його словами: «Бури, крихітко, бури». Ви наповнюєте світ дешевшою та чистішою американською нафтою та газом. Ви знижуєте ціну», – сказав він.

Джерела, близькі до Трампа, наполягають, що він чинитиме «потужний економічний тиск» на путіна.

Нагадаємо, раніше кандидат на посаду віцепрезидента США від Республіканської партії Дж. Д. Венс виклав потенційний план адміністрації Трампа щодо завершення війни. За його словами, план міг би передбачати створення «демілітаризованої зони» на території України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що отримав від Трампа «дуже пряму інформацію» про те, що він підтримає Україну у війні у разі перемоги на виборах. Сам Трамп після зустрічі зазначив, що війна має закінчитися «справедливою угодою».

Щоправда пізніше він звинуватив Зеленського у початку війни та заявив, що Україна вже зазнала поразки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО