У МОЗ розповіли, яка установа виконуватиме функції центральної МСЕК

Функції центральної МСЕК виконуватиме Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності, що знаходиться у Дніпрі.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності виконуватиме всі функції центральної МСЕК, у тому числі щодо розгляду оскаржень та проведення перевірок обґрунтованості рішень, прийнятих МСЕК регіонального рівня.

У МОЗ зазначили, що алгоритм оскарження рішень МСЕК поки що не змінився. Якщо ваша справа була направлена на оскарження до центральної МСЕК, то її буде перенаправлено до інституту. Загалом процедура оскарження зараз така:

  • якщо ви вважаєте рішення МСЕК необґрунтованим його можна оскаржити спочатку у досудовому порядку, надалі – у суді;
  • досудовий порядок оскарження передбачає такі кроки: подання заяви до комісії, де проводилася експертиза, або до обласної комісії. Після цього буде проведено експертизу та винесено нове рішення.
  • якщо ви не погоджуєтесь з новим рішенням, його можна оскаржити в інституті, який тепер виконує функції центральної МСЕК.

Нагадаємо, після засідання РНБО президент Володимир Зеленський підписав указ, який передбачає ліквідацію МСЕК із 31 грудня 2024 року. При цьому МОЗ має протягом місяця підготувати закон щодо запровадження нового оцінювання особи з обмеженням повсякденного функціонування.

У п'ятницю Кабмін затвердив план протидії корупційним та іншим правопорушенням серед МСЕК.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО