Прискорений вступ України до НАТО: як швидко нас приймуть і що це означає для України

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Підписання заявки на прискорений вступ до НАТО – це дуже значущий для України символічний, політичний та військовий крок. Він прийнятий у відповідь на псевдореферендуми на окупованих територіях і спробу анексії цих земель росією.

Про це розповів політолог Олег Саакян в коментарі «Слово і діло».

«Це сильний крок, який передбачає, що Україна чітко визначила власний вектор і не стане розмінювати його на переговорах з росією. Про жодну нейтральність вже й мови бути не може, про жодну відмову від руху на Захід теж» – зазначив він.

У яких країнах проводили референдум про членство в НАТОРеферендум про вступ в НАТО проводили п'ять країн – Іспанія, Угорщина, Македонія, Словаччина і Словенія.

Політолог додав, що цей крок чітко формує українську політику на майбутнє і відрізає будь-які можливості для «паскудних компромісів» з росією.

Що стосується внутрішньої політики, то прийняте сьогодні рішення змінює електоральне поле президента Володимира Зеленського: на «європейському напрямку» він витісняє своїх основних політичних конкурентів.

«Якщо говорити в геополітичному розрізі: очікувати, звичайно, що прямо зараз НАТО нас прийме, не варто. Швидше, ми побачимо заяви, що цей процес почався, вітається, НАТО нас чекає. Але рішення прямо зараз не буде, гарантії термінів не буде, оскільки консенсусу досягти практично нереально, про що у своїй промові натякнув Зеленський» - резюмував Саакян.

Нагадаємо, що 30 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що за результатами засідання РНБО Україна в цей же день подає заявку на вступ до НАТО в прискореному порядку.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, зі свого боку, анонсував на 19:00 за київським часом свій терміновий виступ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: