Україна не буде примусово повертати з-за кордону чоловіків призовного віку – віцепрем'єрка

Читать на русском
Ольга Стефанішина запевнила, що Україна не збирається примусово повертати із ЄС чоловіків мобілізаційного віку.
ТСН.ua

Україна не буде примусово повертати з-за кордону чоловіків призовного віку. Але вони мають оновити свої дані у ТЦК, щоб Україна могла визначити свій мобілізаційний потенціал.

Про це віцепрем'єрка із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина сказала в інтерв'ю DW.

Примусове повернення чоловіків до України: які країни Європи відреагували відмовоюЯкі європейські країни заявили, що не видаватимуть українських чоловіків мобілізаційного віку – на інфографіці.

Вона повідомила, що у травні до України приїде єврокомісар із внутрішніх справ та міграції Ільви Йоганссон, щоб обговорити питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном.

«Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти», – сказала Стефанішина.

Вона запевнила, що надання своїх даних ТЦК не означає автоматичної мобілізації на фронт: «Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації – облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення».

Нагадаємо, у новому законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня, йдеться, що консульські послуги військовозобов'язаним за кордоном надаватимуть лише після оновлення військово-облікових даних. Із 23 квітня Україна тимчасово припинила консульське обслуговування чоловіків призовного віку.

Крім того, Кабмін заборонив видачу за межами України нових паспортів чоловікам віком 18-60 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: