21 місяць великої війни: що обіцяє Зеленський

Читать на русском
Обіцянки Володимира Зеленського за останній місяць – про Формулу миру, членство в Євросоюзі, переговори з росією.
Фото: PAP

У другу воєнну зиму Україна входить на тлі розмов про глухий кут на фронті і чуток про конфлікт між президентом і головнокомандувачем ЗСУ. Крім того, неясними поки що залишаються перспективи військової допомоги від союзників наступного року – більшість пакетів фінансування все ще не схвалено. «Слово і діло» традиційно проаналізувало, які обіцянки Володимир Зеленський дає у нинішній ситуації.

Про Формулу миру. Пройшов уже рік відколи Володимир Зеленський представив на саміті G20 свою Формулу миру з 20 пунктів. Незадовго до річниці президент зазначив, що Формула миру поступово стає глобальною і обіцяв, що коло учасників зустрічі для її обговорення буде розширюватися – будуть представлені всі континенти.

Як часто та яким ЗМІ дає інтерв'ю Зеленський під час повномасштабної війниУ світових та українських ЗМІ на місяць з'являється у середньому шість інтерв'ю з Володимиром Зеленським. 97 відсотків інтерв'ю президент дає іноземним журналістам.

Остання зустріч для обговорення Формули миру відбулася 28-29 жовтня на Мальті. Були представники 66 країн (у попередньому саміті взяли участь 42 делегації), зокрема Африки, Азії та Латинської Америки. Таким чином, обіцянка виконується.

Також Зеленський знову анонсував проведення саміту Формули миру. «Я впевнений, що на саміт приїдуть представники всіх континентів. І коли у нас буде Формула миру з усіма пунктами та деталями того, як закінчити війну, коли цей документ буде готовий, ми обов'язково передамо його російській стороні. Але для того, щоб це сталося, вони повинні спочатку піти з нашої землі. Умова для дипломатії – залишити наш суверенітет», – обіцяв він.

Про переговори з росією. На початку листопада американські ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що представники США та Євросоюзу почали обговорювати з Україною можливі мирні переговори з росією.

Зеленський заявив, що це не так і обіцяв, що зараз ні переговорів, ні територіальних поступок не буде. «На сьогоднішній день ніхто не тисне з лідерів ЄС, Сполучених Штатів тощо, серед наших партнерів, щоб ми зараз сіли з росією розмовляли і щось їй віддавали – не буде такого», – сказав він.

Про атаки росії на енергетичну інфраструктуру. Кілька разів Зеленський наголошував на тому, що цього зимового періоду Україна відповідатиме на російські атаки на енергетичну інфраструктуру.

«Готуємось до ударів терористів по енергетичній інфраструктурі. Цього року не лише захищатимемося, а й відповідатимемо. Ворог це добре знає. Спочатку прибрали з Криму флот, тепер переміщують і свою авіацію далі від наших кордонів», – сказав він 25 жовтня.

Остання масштабна атака на Україну, зокрема, на Київ була цими вихідними – росіяни запустили понад 70 «шахедів». В Укренерго навіть сказали, що був ризик відключення світла у столиці.

Вночі 26 листопада росію атакували дрони – у Головному управлінні розвідки заявили, що це була їх спецоперація.

Про вступ до Євросоюзу. Зеленський знову кілька разів обіцяв, що Україна стане частиною Європейського Союзу. «І ми прийдемо до цього, зокрема, завдяки трансформації нашої держави – внутрішньої трансформації, яка абсолютно відповідає інтересам наших людей. ЄС для України – це економічна безпека та соціальна стабільність, а Україна для ЄС – це посилення всієї спільноти», – сказав він.

Які закони не підписує й не ветує Зеленський усупереч конституційним термінамВолодимир Зеленський не підписав у встановлений Конституцією термін 33 закони, 19 з них було ухвалено під час повномасштабної війни.

Після того, як Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори з Україною про членство, президент підписав указ про підготовку переговорного процесу. «Чіткі пункти. Чіткі доручення. Ми підійдемо до очікуваних кроків абсолютно підготовленими», – обіцяв він.

Політичне рішення про переговори має бути ухвалене у грудні, а самі вони можуть розпочатися у березні.

Зеленський також обіцяв, що Україна та Молдова координуватимуть кроки на шляху до членства до Євросоюзу – Кишинів також отримав рекомендацію розпочати переговори.

Про конференцію української та американської промисловості. Зеленський обіцяв, що у грудні у Вашингтоні відбудеться спеціальна конференція з оборони української та американської промисловості, чиновників та інших державних діячів: «Достатньо потужну подію готуємо – в розвиток Форуму оборонних індустрій, який відбувся у вересні. Тепер форум у Вашингтоні та відповідна робота із озброєнням як в Україні, так і в Америці».

Про підвищення стипендій студентам. Зеленський обіцяв, що уряд шукатиме можливості, щоб підвищити стипендії студентам (а також знайти ресурси на відновлення університетів після російських атак).

Окремо президент обіцяв, що наступного року уряд збільшить обсяг стипендій.

Про удар по 128-й огшбр. 3 листопада росія завдала ракетного удару по розташуванню бійців 128-ї бригади в одному з прифронтових сіл Запорізької області. У цей момент там проходило шикування для нагородження військових, загинули 19 людей.

Зеленський заявив, що вся ситуація розбирається похвилинно: він обіцяв, що буде встановлено, хто конкретно порушив правила безпеки. А також обіцяв, що ніхто не уникне відповідальності.

Два тижні тому міністр оборони Рустем Умєров розповів про результати перевірки обставин атаки на бригаду. Він підтвердив, що було проігноровані всі правила безпеки. Слідство триває, підозри поки що нікому не оголошували.

Нагадаємо, про обіцянки Зеленського за попередній місяць можна прочитати у нашому матеріалі.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: