Цей лютий був найтеплішим у світі за всю історію спостережень – вчені

Читать на русском

Лютий 2024 року, за даними вчених, став найтеплішим лютим за всю історію спостережень у світі.
sciencemediacentre.co.nz

Лютий 2024 року був найтеплішим лютим за всю історію спостережень у світі. Це вже дев'ятий місяць поспіль, починаючи з червня 2023 року, з рекордними температурами для цієї пори року.

Про це пише The Guardian з посиланням на Службу контролю за зміною клімату ЄС «Коперник».

Найспекотніший рік за історію спостережень: кліматичні антирекорди 2023-гоКліматичні антирекорди 2023 року, найбільш спекотного за всю історію спостережень, – на інфографіці.

За даними вчених, лютий приблизно на 1,77°С тепліше, ніж у «доіндустріальні» часи – до того, як люди почали спалювати велику кількість викопного палива (з 1850 до 1900 року), а також на 0,81°C вище рівня 1991-2020 років.

Середня глобальна температура за останні 12 місяців – з березня 2023 року по лютий 2024 року – була найвищою за всю історію спостережень: на 1,56°C вище за доіндустріальний рівень.

Вчені зазначили, що денні глобальні середні температури у лютому були «виключно високими» протягом першої половини місяця.

Європейські температури в лютому 2024 року були на 3,3 градуси вище за середній показник за місяць 1991-2020 років, при цьому в Центральній та Східній Європі спостерігалися температури значно вищі за середні.

Крім того, у лютому середньодобова температура поверхні моря досягла нового абсолютного максимуму 21,09°C наприкінці місяця.

«Лютий приєднується до довгої смуги рекордів останніх кількох місяців. Яким би дивним це не здавалося, насправді це не дивно, оскільки потепління кліматичної системи, що триває, неминуче призводить до нових екстремальних температур. Клімат реагує на фактичну концентрацію парникових газів в атмосфері, тому якщо нам не вдасться її стабілізувати, ми неминуче зіткнемося з новими глобальними температурними рекордами та їхніми наслідками», – заявив Карло Буонтемпо з «Коперника».

Зазначимо, у Києві останній день лютого був аномально теплим. Кліматологи зафіксували два температурні рекорди.

Нагадаємо, раніше вчені заявили, що 2023 рік був найтеплішим за всю історію спостережень (з 1850 року), чому сприяли антропогенна зміна клімату та природне погодне явище Ель-Ніньо.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: