Найбільш масштабні повітряні атаки на Ізраїль

Читать на русском

Декілька днів Вашингтон і Тель-Авів готувалися до того, що Іран атакує Ізраїль в якості відплати за удар по консульству в Сирії. Очікувана атака відбулася в ніч із суботи на неділю – Іран запустив понад 300 ракет та безпілотників. В ізраїльській армії заявили, що збили 99% цілей, але не без втручання союзників, які допомагали їх перехоплювати. На інфографіці «Слово і діло» – наймасштабніші повітряні атаки на Ізраїль за останні кілька років.

У травні 2021 року під час чергового витка ізраїльсько-палестинського конфлікту бойовики ХАМАС за десять днів випустили по території Ізраїлю близько 4 300 ракет. Тільки за перші 24 години цієї ескалації із Сектору Гази було випущено близько 470 ракет.

У той період ХАМАС щодня випускав від 300 до 450 ракет по Ізраїлю: у ЦАХАЛ заявляли, що інтенсивність вогню зросла на 50-100% порівняно з війною 2014 року. Однак частина ракет, за словами військових, впала в Газі після запуску або не досягла своєї цілі.

У травні минулого року ХАМАС також масовано обстріляв Ізраїль: за два дні з Гази було випущено понад півтори тисячі ракет.

7 жовтня 2023 року бойовики угруповання ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю, одночасно обстрілюючи її з повітря. Протягом перших чотирьох годин атаки по Ізраїлю вдарили близько 3 тисяч ракет, за день могло бути випущено до 5 тисяч.

13 квітня Іран вперше напряму атакував Ізраїль. Зі своєї території, а також з баз союзних угруповань у Сирії, Іраку та Ємені, Іран випустив 170 безпілотників, а також 30 крилатих і 120 балістичних ракет (при цьому ХАМАС, наприклад, балістичних ракет не має).

Атака тривала загалом п'ять годин. Спочатку було запущено «шахеди», незабаром іранські військові здійснили пуски балістичних та крилатих ракет. Після цього Ізраїль, Ліван та Ірак закрили свої повітряні простори.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що було збито 99% ракет і безпілотників, більша частина – поза територією країни. Декілька балістичних ракет вдарили по авіабазі Неватим на півдні Ізраїлю, шкода була незначна. Крім того, за інформацією ЗМІ, приблизно половина іранських балістичних ракет не запустилася або впала, не долетівши до цілі.

У відбитті атаки Ірану брали участь сили ППО Ізраїлю, зокрема системи «Залізний купол» та «Праща Давида». Крім того, збивати цілі допомагали союзники – США, Британія, Йорданія та, за деякими даними, Франція.

Так, США з баз у регіоні збили кілька іранських безпілотників над південною Сирією, Йорданія перехопила кілька у своєму повітряному просторі. Декілька «шахедів» збили також ВПС Британії.

Нагадаємо, відбиття атаки Ірану коштувало Ізраїлю приблизно 1-1,3 млрд доларів. Президент країни Іцхак Герцог назвав обстріл оголошенням війни. Іран у той же час попередив, що вдарить із ще більшою силою, якщо Ізраїль завдасть ударів у відповідь.

Рада безпеки ООН вже провела екстрене засідання через атаку Ірану на Ізраїль.

На інфографіці «Слово і діло» – деякі масовані атаки росії на Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: