Омбудсмен розповів, коли російська мова майже повністю зникне з українських телеефірів

Читать на русском
Вже через три місяці російська мова майже зникне з українських ефірів, оскільки набудуть чинності деякі пункти закону Про медіа.
facebook.com/govuamova

З 7 липня цього року набирає чинності один із пунктів закону «Про медіа», який зміцнює положення щодо застосування державної мови в україномовних телевізійних програмах.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень у Facebook.

Мовний скандал із Іриною Фаріон: як розвивалися подіїСтався черговий скандал з Іриною Фаріон – вона розкритикувала російськомовних бійців ЗСУ. У чому суть її висловлювань і що сталося далі – на інфографіці.

За його словами, пункт 6 частини 8 статті 40 закону України «Про медіа» посилює вимоги щодо використання державної мови в ефірах українського ТБ.

«Відтак, вже за три місяці використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах. А усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською», – заявив Кремень.

Він зазначив, що це сприятиме припиненню в телевізійних та радіоефірах режиму українсько-російської двомовності, який, за визначенням Конституційного Суду України, не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної та є порушенням права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

«Сьогодні в телеефірах загальнонаціональних телевізійних каналів практикується українсько-російська двомовність, за якої учасники застосовують російську мову без перекладу, озвучення чи субтитрування державною мовою. З 17 липня така практика буде припинена. Української стане більше!», – додав він.

Нагадаємо, в Україні відкриють мовні курси для військовослужбовців Сил оборони, які хочуть покращити свої знання державної мови.

Раніше омбудсмен закликав не спекулювати на мовній темі та не пропагувати «дві України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: